Mivel a gyerekek immunrendszere fejletlenebb, mint a felnőtteké, ezért rájuk nézve nagyobb veszélyt jelent egy-egy fertőzéses megbetegedés. A védőoltás beadásával kivédhetjük ezen megbetegedések kockázatát. A védőoltás után különféle oltási reakciókkal kell számolni, például duzzanat, fájdalom, bőrpír, és esetenként hőemelkedés vagy láz is előfordulhat. Cikkünkből megismerheti az ajánlott védőoltásokat, és megtudhatja, hogyan kezelheti az oltási reakciókat. Forrás : Gyógyszerfutár

Járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás: A Neisseriameningitidis nevű baktérium egyes csoportjai által kiváltott agyhártyagyulladástól véd meg ez az oltás. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és életveszélyes is lehet. Több fajta oltás kapható, van amelyik 1, és van amelyik 2 éves kortól adható.

Rotavírus elleni védőoltás: A rotavírus a babáknál hasmenést és hányást okozhat, és mivel a kicsik sokkal könnyebben kiszáradnak, mint a felnőttek, ezért súlyos állapot is kialakulhat. Ráadásul a vírus közösségekben könnyen okozhat járványt. 6 hetes kortól fájdalommentesen beoltathatjuk gyermekünket a szájon át adható kétadagos vakcinával. A két adag beadása között 4 hétnek kell eltelnie. A második oltást 24 hetes korig lehet alkalmazni, idősebb gyermek már nem kaphatja meg.

Bárányhimlő elleni oltás: A bárányhimlő gyakori betegség a gyerekeknél, és cseppfertőzéssel igen könnyen terjed, a gyerekek többsége 10 éves koráig megkapja. Legtöbb esetben nem okoz súlyos gondokat, viszont esetenként a szövődményei életveszélyesek is lehetnek. A védőoltás 9 hónapos kor után adható be, és minimum 6 héttel később egy második adagot is adni kell a kicsiknek.

Kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás: A hazai kullancsok egy része hordozza az agyvelőgyulladás kórokozóját. Kisebb gyerekeknél meg kell fontolni az oltás beadását, 12 éves kor felett a felnőtteknek kifejlesztett oltást adják be. Az első adag oltás után 1-3, illetve 9-12 hónappal is oltani kell, majd 3 évenként ismétlő oltás adása javasolt.

HPV elleni védőoltás: A védőoltás néhány olyan HPV vírus ellen nyújt védelmet, ami méhnyakrákot okozhat. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem az összes méhnyakrákot okozó vírussal szemben nyújt védettséget az oltás, így a szűrések nem elhanyagolhatók. Az oltást 12 éves lányoknak adják be.

Tippek az oltási reakciók kezeléséhez:

  • Az oltások után olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a bőrpír, bőrduzzanat, levertség, láz, fájdalom, fáradtság, hányás és hasmenés.
  • Oltások után több alkalommal is mérjük meg a gyermek lázát, és csillapítsuk, ha szükséges! Napjainkban már több, vény nélkül kapható lázcsillapító hatású készítmény van a piacon.

Emellett különféle házi praktikákat is kipróbálhatunk. A hideg vizes borogatás és a hűtőfürdő segíthet a láz csillapításában. A hűtőfürdő során először testhőmérsékletű vízbe kell beleültetni a gyermeket, majd fokozatosan hideg vizet kell engedni, egészen addig, amíg a víz 33-34 Celsius fokig lehűl.