Tappancs és Tűsarok –  Magyarország első vakvezető kutyás divatbemutatója
vakvezető kutya
Artista szereti gazdáját

Fiatalok elhatározták, hogy megmutatják, mit jelent elegánsan megjelenni vakvezető kutyáikkal, ezért december 3-án megrendezik az első magyarországi vakvezető kutyás divatbemutatót.

„Így jár, akinek nő a gazdája. Nem henteshez, hanem divatbemutatóra megy”

– mondta a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola divatbemutatójának egyik modellje.

Vakvezető kutyák

A vakvezetésre kiképzett kutyákat tisztelet és kíváncsiság övezi. Sokak számára rejtély, hogy ember és kutya hogyan képes hatékonyan kommunikálni, dolgozni, megbízni egymásban. A vak ember számára a kutya nem segédeszköz. Sokkal több annál.

Olyan társ, aki fogyatékosságával, jó és rossz tulajdonságaival együtt elfogadja és segíti a látássérült embert úgy, hogy teljes szabadságot, önállóságot és biztonságot nyújt. Képes alkalmazkodni a gazda napirendjéhez, életmódjához, de ugyanúgy – mint mi, emberek – szükségletekkel, érzésekkel, önálló gondolatokkal rendelkező élőlény. Egy fárasztó nap után neki is szüksége van egy kis lazításra, törődésre.

A vakvezetésre kiképzett kutyát okosan kell szeretni. Meg kell találni a megfelelő módját a hálánk és érzelmeink kifejezésének. Bár szigorú szabályok szerint kell élniük, minden nap megkapják mindazt, amire érzelmileg és fizikailag szükségük van.

Ágota, aki 18 éve vakvezető kutyával közlekedik fogalmazta meg talán a legkedvesebben, hogy miért a legboldogabb kutyák a vakvezetők :

 …a vakvezető kutyák a világ legboldogabb kutyái közé tartoznak, mert megélhetik azt, amiről legtöbb kutya csak álmodik: mindenhová a gazdival mehetnek és a nap szinte minden percét a gazdijukkal tölthetik…

 

A „Tappancs és Tűsarok” hátterében az áll, hogy sok látássérült embernek fontos, hogy jól nézzen ki, hogy szépnek lássák, és hajlandó azért sokat tenni. A divatbemutatón a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola barátai jelennek meg a legújabb divat szerint, oldalukon kutyáikkal és választott kísérőikkel.

A “Tappancs és Tűsarok” meghívottjai, az Artista, Fibula, Romani Design, Jelmez-Art tervezői elmondják, hogy milyen volt álomruhákba bujtatni a kutyásokat és kísérőiket, és erről ők maguk is beszámolnak. A kutyák sem maradnak divatos darab nélkül, pórázaikat a Sixfeet dog design biztosítja.

A divatbemutatón lesz alkalom beszélgetni divatról, a kutyákról a modellekkel is, akik között van erőemelő, csörgőlabdás, egyik verseket ír, a másik hangszeren játszik. Az esten lesz slam poetry előadás és zenélni is fognak.

A divatbemutató vendégei belépőikkel a vakvezető kutyák képzését támogatják, mivel az alapítvány a négylábú társakat ingyen biztosítja a látássérült embereknek.

A rendezvény 2016. december 3-án, szombaton lesz 17 órától az M3 Kulturális térben: Budapest, V. kerület, Magyar utca 3.

Szeretettel vár mindenkit a Baráthegyi csapata