Zavar a szomszédok késő éjszakáig tartó nevető hangja? Áthallatszik a zene a másik lakásból vagy éppen a kamasz gyereked szobájából?

Nem némítod le a telefonod, és éjszaka gyakran felriadsz az értesítések zajára? Horkol a párod?

A teljes csend ugyan nem mindig szükséges, sőt, amikor fontos, hogy meghalljunk zajokat, például egy kisbaba felsírását, ott szükségszerű, hogy fel tudjunk ébredni éjszaka.

A probléma azzal van, ha a szokásos alvási rutinunkat zavaró és tolakodó hangok zavarják meg, amiktől nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat. Ha felkészülsz az optimális alváshoz szükséges környezeted kialakítására, akkor már jó úton vagy egy kiegyensúlyozottabb és energikusabb élethez.

Miért probléma, ha a zaj hatására felébredsz?

A zaj általában az alvás enyhe szakaszaiban zavarja meg leginkább az embereket, amik az elalváskor és az éjszaka folyamán ismétlődő időszakokban fordulnak elő. Az sem ritka, hogy valaki a mély alvási fázisból riad fel.

Miért jelent ez gondot?

A válasz egyértelmű.

A teljes éjszaka átalvásához nélkülözhetetlen, hogy az éjszakai pihenés ideje alatt megvédd alvási környezeted a nem kívánt zajoktól.

A zajok megakadályozhatják, hogy elaludjunk, az éjszakai hangok pedig alvászavarokat okozhatnak.

Sőt! Még azok a zajok is káros hatással lehetnek az alvás minőségére, amelyek nem ébresztenek fel. Az alvó agy ugyanis regisztrálja és feldolgozza a hangokat. A zajok nyugtalanságot okozhatnak az alvásban még akkor is, ha nem ébresztenek fel teljesen, és ezek a megszakítások befolyásolják az alvásod minőségét és az alvás könnyebb szakaszaitól a mélyebb szakaszok felé történő mozgását.

A zajra adott egyéni reakciók jelentősen eltérhetnek. Akik érzékenyek a hangokra, azoknál az ébredés a könnyű alvási fázisban történik, ami az éjszakai pihenés közel felét teszik ki.

Hogyan teremtsd meg magad körül a zavartalan alvást?

Az alvás – az élet minden területéhez hasonlóan – könnyebbé válhat egy kis tervezéssel. Kezdd a hálószobában!

  1. A kinti zajok csökkentésére fontosak a jól zárható nyílászárók, de még a függönyök is. A nyitott vagy hézagos régi ablakokon keresztül könnyen beszivárognak a szobába a nem kívánt zajok.
  2. A padlóburkolat szintén megkönnyítheti a csendes alvást. És itt nem csak arra gondolunk, amikor a nyikorgó padló felébreszthet, ha a partnered éjjel kioson a mosdóba. A padló kiváló hangszigetelése jelentősen tompítja a lentről érkező hangokat. Ez különösen akkor jelent plusz pontot, ha társasházban élsz.
  3. Talán mondani sem kell, de azért nem hagyjuk ki a sorból, hogy alvás előtt kapcsolj ki minden elektronikát magad körül. Vannak, akik még a hagyományos óra ketyegésétől is frászt kapnak, ezért érdemes ezeket a tárgyakat száműzni a szobából.
  4. Használj fehér zajt! Oké. De mi az? Ezt a kifejezést főként a kisbabás családok ismerik, akikre éveken át tartó alváshiány vár, és akik minden áron szeretnék, hogy a baba csendben átaludja az éjszakát. A fehér zajt a környezetünkben előforduló más, zavaró hangok elfedésére használják. Ez egy minden tartományban kiegyenlített monoton zaj, például ventilátor, légkondi, vagy az üres frekvenciára kapcsolt rádió, ami segít az agynak figyelmen kívül hagyni a zavaró zajokat.
  5. Vannak, akiket a természetből ismert, nyugtató hangok segítenek a jó alvásban. Ha te is ehhez a csoporthoz tartozol, indíts el egy lejátszó listát a tenger morajlásával, madarak csicsergésével vagy a levelek között susogó szél gyengéd hangjával.
  6. Ha nem tudod teljesen kontrollálni a körülötted lévő hangokat, a füldugók megoldást adhatnak a problémádra. A füldugók kényelmes és megfizethető eszközei a zajok korlátozásának. Kiválasztásukkor ügyelj azonban arra, hogy puhák és rugalmasak legyenek.

A pihentető alvás mindenki számára egészségügyi és mentális előnnyel jár, de a nőknek talán még fontosabb. A nők agya folyton ’elfoglalt’. Nehezen csendesedik el, hiszen a munka mellett a családról, a háztartásról és megannyi hétköznapi dologról kell gondoskodnunk, amiktől alapjáraton nehezebben alszunk el.

Ha a nappalaid amúgy is pörgősek, az éjszakáid legyenek legalább nyugodtak!