Sok a kérdésed? Bizonytalan vagy?

Annyi kérdés és bizonytalanság merülhet fel benned a terhesség 9 hónapja során:

 • Normálisan fejlődik a babám?
 • Mikor milyen vizsgálatra kell mennem?
 • Mi mit jelent a leletemen?
 • Normális ez a tünet?
 • Mit tegyek az émelygés ellen?
 • Mikorra várható a szülés?
 • Miért írták ezt a leletre?
 • Nincs valami baja a babámnak?

A kérdéseidet felteheted ugyan a védőnőnek vagy az orvosodnak, utánanézhetsz az interneten, de még így is gyakran bizonytalan lehetsz a válaszokban. Ugye milyen jó lenne, ha elkerülhetnéd a bizonytalan pillanatokat és mosolyogva várhatnád a nagy pillanatot, amikor végre kézbe veheted a babádat?

A “Terhesség hétről-hétre” ebben segít neked. Rendszeres olvasásával mindig fogod tudni pocaklakód éppen milyen fejlődési fázisban van. A babavárás folyamán végig tisztában lehetsz az adott korszak lehetséges problémáival és azok gyakorlatias megoldásaival.

Ezekre a  tünetekre a terhesség alatt végig számíthatsz:
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

1-4.hét5.hét6.hét7.hét8.hét9.hét10.hét11.hét12.hét13.hét14.hét15.hét16.hét17.hét18.hét19.hét20.hét21.hét22.hét23.hét24.hét25.hét26.hét27.hét28.hét29.hét30.hét31.hét32.hét33.hét34.hét35.hét36.hét37.hét38.hét39.hét40.hét

A teljes terhesség 40 hétből (280 napból) áll, amelyet 13 hetes trimeszterekre osztanak a legutolsó menstruáció első napjától számítva. Igen, az orvosok által a terhesség első két hetének tartott időszakban voltaképp még meg sem termékenyültél. De fogadd el a gondolatot: terhességed első napjának az utolsó menstruációd első napját kell tekintened. Az ovuláció általában két héttel ezután következik be, és a legtöbb nő valamikor ekkortájt esik teherbe. Ha eddig furcsának találtad azt a gondolatot, hogy egy fejlődő emberke lakik a testedben, akkor mit szólsz ahhoz, hogy megtermékenyülésed napján tulajdonképpen már két hetes terhes voltál!

A patikákban kapható, otthon elvégezhető tesztek ma már alkalmasak arra, hogy 10 nappal a megtermékenyülés után kimutassák a terhesség et – tehát egy héttel a következő vérzésed előtt, azaz a terhesség 24. napján.

Ha úgy gondolod, babát vársz, kérj időpontot a háziorvosodtól, mielőbb menj el vérvizsgálatra és az első terhesgondozásra (tipp: készíts listát a kérdéseidből, ott helyben sokszor nem jut eszedbe, mit szerettél volna még tudni). Szülészeddel az első és második trimeszterben elég havonta egyszer találkozni, de tudd, hogy a megfelelő terhesgondozás elengedhetetlen a babád fejlődése szempontjából! Kerüld a gyógyszereket (még a vény nélkül kaphatókat is), az alkoholt, a túlzott cukorfogyasztást, a koffeint és a cigarettát. Még a passzív dohányzás is hathat a magzatodra!

Jövő ilyenkor a babád már 16 hetes lesz! Gondoltad volna? Hogy rohan az idő!

A babád

A terhesség negyedik hét végére babádat már megilleti az embrió elnevezés. Az embrionikus sejtek elképesztő tempóban nőnek, ráadásul minden sejt napjában osztódik is. A terhesség negyedik hetére a fejlődő baba már kb. 1 mm hosszú, és leginkább egy apró ebihalra emlékeztet. Erősen a méhfalhoz tapad, és hormonokat juttat a te véráramodba. Megkezdődik a placenta (méhlepény) kialakulása, de még rengeteg fantasztikus és izgalmas változás előtt állsz.

A tested

A következő vérzésed nagyjából a terhesség negyedik hetének végére lenne esedékes. Ennek elmaradása jelenti általában a terhesség első tünetét. Olykor előfordulhat, hogy némi görcsöt vagy vérzést észlelsz, amikor a blastocista a méhfalba ágyazódik, de az első hetekben a testedben történő változások nagyrésze alig észlelhető.

Étrended kalóriaértékén már ekkor is emelhetsz. Attól függően, hogy mennyit nyomtál, mikor teherbe estél, nagyjából 7,5-20 kg súlygyarapodásra számíthatsz a gyermekvárás alatt. Egy átlagos testalkatú nő esetén elmondható, hogy az első 20 héten átlagosan napi 2200 kalóriára van szüksége, majd 2500 kalóriára a további hetekben. Ne téveszd szem elől, hogy bár súlyodnak gyarapodnia kell, az üres kalóriák nem válnak hasznotokra! Próbálj meg egészségesen táplálkozni, és végezz az állapotodnak megfelelő testgyakorlatokat is! Ügyelj arra, hogy napi étrended megfelelő mennyiségű folsavat tartalmazzon, és beszéld meg orvosoddal, melyik vitaminkészítményt javasolja számodra.

A babád

El sem hinnéd, micsoda fejlődésen ment át a babád egyetlen hét alatt! Gyermeked szíve már szinte teljesen kifejlődött, és ezen a héten el is kezd verni! Az agy, a keringési rendszer, az idegrendszer, a ivarszervek és a legtöbb nagyobb szerv is elképesztő változásokon esett át. A hét elején babád alakja már egy körtére emlékeztet. A kerek vége lesz a fej, míg a csúcsosabb végéből a baba gerince fog kifejlődni. Gyermeked immár 1,5-2,5 mm hosszú embrióként rejtőzködik odabent.

A tested

A terhesség ezen héten az átlagnál nagyobb fáradékonyságot tapasztalhatsz. Ám ez és még jópár tünet alaposan összekeverhető a menstruáció előtti utolsó hétre jellemzőekkel – sajgó mellek, fáradtság, hátfájás, gyomorégés, reggeli rosszullét és ingadozó kedélyállapot. A fejed is megfájdulhat, ahogy a hormonszinted erőteljes hullámzásba kezd. A mell kellemetlen fájdalmait enyhítheti, ha jól alátámasztó melltartóban (pl. sportmelltartóban) alszol. A reggeli rosszullétek és a gyomorégés elkerülhető, ha a nap folyamán többször, kisebb adag ételt fogyasztasz.

Akadnak olyan szerencsések, akik az első heteket (vagy akár az első trimesztert) mindenféle tünet nélkül megússzák. Ez teljesen normális jelenség, aggodalomra, pánikra semmi ok! Ám ha a már meglévő terhességi tünetek hirtelen megszűnnek, azonnal fordulj orvoshoz.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Általános fáradtság, fáradékonyság, mivel tested most alkalmazkodik a gyermekvárás elvárásaihoz. Pihenj minél többet!
 • Érzékeny mellek. A mellbimbó és udvara besötétedhet és megnagyobbodhat. Viselj olyan melltartót, ami biztos támaszt nyújt.
 • Fémes ízt érezhetsz a szádban.
 • Reggeli rosszullétek. Ha az émelygés problémát jelent, tarts az ágyad mellett mindig egy kis kekszet (a gyömbérest ajánlanánk), és harapj belőle, mielőtt felkelnél. Sokan úgy gondolják, hogy a 3 nagy étkezés felváltása 6 kisebb, szénhidrátgazdag étkezésre sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Kerüld a zsíros ételeket.
A babád

A terhesség ezen héten újabb tevékeny hét vár gyermekedre. Most már feje és törzse is van, és kialakul az a rovátka (laryngotrachealis vájat), amelyből majd kifejlődnek a gége és a hangszálak. Egyúttal már jól felismerhető a szájkezdemény és az emésztőrendszer is. A belsőfül és az érrendszer is megjelenik. A baba arcán kialakulnak azok a bemélyedések, melyek majd szemekké, fülekké és szájjá formálódnak. A baba agya továbbra is észvesztő tempóban fejlődik, ekkor már EEG-vel mérhető az agytevékenysége is. A végtagbimbók is lassacskán kar és láb formát öltenek. 4-6 mm hosszú gyermeked szívverését már ultrahanggal is ki lehet mutatni.

A tested

Nem riogatásképpen, de ahogy megy az idő, az émelygés, hányás és fejfájás a terhesség ezen héten tovább fokozódhat. Bár a rosszulléteket a “reggeli” jelzővel illetjük, most már előtörhetnek éjjel vagy akár napközben is. Bár tested számos változáson megy át, a legszembetűnőbb jeleket ezen a héten a melleiden veheted észre. Egyrészt elképesztően érzékennyé válhatnak, a bimbóudvar egész sötétre színeződhet, és a normálisnál súlyosabbá válhatnak. A terhességi hormonok szintje a véredben mostanra már elég magas ahhoz, hogy a HCG (http://www.babanet.hu/faq/terfogam06.php) szintet mérő tesztek pozitív eredményt mutassanak. Most már bizonyosságot szerezhetsz arról, amiről a tested is árulkodik.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Reggeli rosszullét
 • Alkalmanként fejfájás
 A babád

A terhesség ezen héten gyermekedre néhány hihetetlen változás és fejlődés vár. Elkezd kifejlődni a feje, szíve, gerince, és néhány nagyobb véredénye. Amint a véredények kifejlődnek, a szív elkezd folyadékot pumpálni rajtuk keresztül, miközben elkészülnek kisbabád első vörösvértestjei. Gyermeked most már 7-9 mm hosszú, nagyjából rizsszem méretű, és jó 1 gramm súlyú – igazi pehelykönnyű súlykategória.

Kicsinyed agya folytatja, míg hólyagja, nyelve és nyelőcsöve megindul a fejlődés útján, lassan alakulnak, míg szemei az arc elülső részére vándorolnak, és elkezdődik a szemhéjak kialakulása. Apró végtagjainak csontozata is elkezd formálódni, míg nagyobb szervei – szíve, belei, veséi, mája, tüdeje és hasnyálmirigye – egyre érettebbé válik. Gyermekedet fejlődése során 3 vesetelep szolgálja, ezekből ezen a héten a második pár, a leendő valódi vesék fejlődése lendül fel.

Már látszanak a tenyerek, és a genitáliák kezdeményei, de még biztosan nem megmondható, hogy kékre vagy rózsaszínre fessük a babaszobát. Elkezdődik az orrüreg fejlődése is. Mindeközben hasadban gyermeked már aktívan úszkál az őt körülvevő magzatburokban, és bár még nem érzed apró mérete, valamint jól kipárnázott környezete miatt, rúgdos is. De pár hónap múlva már akkora lesz, hogy még a csuklásától is rázkódni fogsz.

Jövő ilyenkor már egy 19 hetes kisbaba mamája leszel! Elképesztő, nem?

A tested

Ha kamaszkorodban kínlódtál a pattanásos, miteszeres bőrtől, rossz hírünk van: ismét szembetalálod majd magad ezzel a problémával a tükörben. Szerencsére azonban ez csak átmeneti állapot, amint a hormonháztartásod átáll, úgy a második trimeszter elején, a pattanások is megszűnnek. Addig is használj jó minőségű, bőrbarát arclemosót és antiallergén sminkszereket, ezekkel minimálisra csökkentheted a gyulladt duzzanatok számát. Legrosszabb esetben ez a probléma csak a szüléssel oldódik meg, de akkor viszont magától. Bár már felszedhettél vagy leadhattál pár kilót, ez még nem látszódik rajtad.

És a jó hírek? A kezdeti tünetek lassacskán elhalványulnak. Míg a gyomorégés, reggeli rosszullétek és mellfeszülés továbbra is megkeserítheti napjaidat, a hátfájás, derékfájás, és a fejfájás általában a hét végére már alábbhagy.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Görcsök: Enyhe, menstruációs görcsökre emlékeztető fájdalmat érezhetsz ekkortájt, mivel mostanában jönne meg ismét a vérzésed. Ez azonban csak egy-két napig tarthat, és enyhe erősségű lehet. Ha a görcsök erőteljesek lennének, vagy pecsételő vérzést tapasztalsz, fordulj az orvosodhoz, és kérd ki a véleményét.
 • Mellek: Melleid még mindig érzékenyek lehetnek. A bimbóudvar egyre sötétebbé és terjedelmesebbé válik. Lehet, hogy mostanra már nagyobb méretű melltartóra is szükséged lesz.
 • Gyakori vizelés: Egyre gyakrabban kényszerülsz a mellékhelyiség felkeresésére. Ez sajnos az egész várandósságra jellemző, igaz, a második trimeszterben enyhül átmenetileg a helyzet.

A babád

A terhesség ezen héten már kimaradt a második vérzésed is, és valószínűleg már túl vagy az első orvosi vizsgálatokon is, amelyek megerősítették, hogy babát vársz! Az első orvosi vizsgálatok alaposak és kimerítőek, hogy biztosak lehessenek benne, minden rendben lesz veled és a babáddal is. Kikérdeznek majd a családod betegségeiről, a rokonság terhességi történetéről, az esetleges örökletes rendellenességekről, végeznek vizelet és vérvizsgálatot (a vizeletben a terhességi hormonok, a fehérje, a vér szintjét mérik és esetleges fertőzések után kutatnak, míg a vérvizsgálat során a vasszintet, a rhesus faktort, és az immunanyagok szintjét vizsgálják, megmérik a súlyod és a vérnyomásod, valamint megnézik, mekkora a méhed és milyen a méhnyakad.

Lehet, hogy hüvelykenetet is vesznek, de sokszor erre csak később kerül sor. Ezek a vizsgálatok még elég időigényesek, a későbbiekben viszont majd rövidebbek lesznek. Ha ez még csak az első terhességed, akkor valószínűleg még semmilyen külső jel nem mutat állapotodra, ellenben ha már a második vagy harmadik gyermekedet várod, máris lehet egy kis pocakod. Az előző terhességeid során a hasizmok megnyúlhattak, így a méhed ez alkalommal már hamarabb képes kidomborodni. Ha várandósságod már biztos, néhány dolgot feltétlenül szem előtt kell tartanod: ha van macskátok, ezentúl ne te cseréld az almot, mivel fennáll a veszélye a toxoplazmózis fertőzésnek, amely komoly elváltozásokat okozhat a baba fejlődésében, mindenképpen csökkentsd a napi koffeinadagodat és emeld a kalciumbevitelt, és pihenj, amennyit csak bírsz!

A tested

A babádnak immár felismerhető arca van! Egyre felismerhetőbb a szája, nyelve, orrcimpája, és már a 20 tejfog csírája is ott várakozik a fogínyében. A hát izmai a gerinc mentén növekednek, miközben az ivarszervek fejlődése is lassan differenciálódik, most alakulnak ki a herék és petefészkek kezdeményei. A karokon és lábakon már felismerhető a könyök és a térd. Az ujjak és lábujjak is láthatók már, de egyelőre még össze vannak nőve. A kicsi testhossza most már eléri a 8-11 mm!

Amint a kéz- és lábujjak fejlődése során kialakulnak az első ujjpercek, megkezdődik a csontosodás folyamata. Az agy pedig nő és fejlődik, hogy babád jó eszű gyerek lehessen. Megjelennek az első reflexes reakciók – bizonyos ingerekre adott automatikus válaszok. A téged és gyermeked összekötő köldökzsinór működésbe lép, és minden véredényével a kicsi tökéletes ellátását szolgálja. Sőt, babád leendő belei is még a köldökzsinór részét képezik. Ha ezen a héten készül ultrahangos felvétel, azon már jól látható az ütemesen összehúzódó szív és a kicsi reflexes mozdulatai.

Jövő ilyenkorra már 20 hetes lesz a gyermeked! El tudod hinni? Csak úgy vágtat az idő!

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Reggeli rosszullét
 • Fáradtság, fáradékonyság
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás

A babád

A terhesség ezen héten véget ér a fejlődés embrionális szakasza. Kisbabád most már teljesen emberi, csak még nagyon kicsi, de a folyamatosan fejlődő méhlepény táplálja, így rohamos tempóban növekszik. Ezen a héten már eléri a 13-17 mm hosszúságot, súlya pedig a 1.5 grammot (vagyis egy gemkapocs súlyát).

Bár a belső ivarszervek már nemenként jól elkülöníthetőek, herékké vagy petefészkekké fejlődtek, kívülről még mindig nem felismerhetők a nemi jellegek. A baba csontváza ezen a héten kezd kialakulni, fejlődnek a porcok és a csontok. A belek lassan visszahúzódnak a köldökzsinórból, és a helyükre vándorolnak, a babapocakba. A kicsi pedig ezen a héten már teszteli is őket úgy, hogy megissza a magzatvizből az első kortyokat. Ne feledd el, hogy amit eszel, iszol, hatással van a magzatvízre, így születendő gyermekedre is. A reflexmozgások folyamatosan jelentkeznek, a kicsi most már arra is odébbúszik, ha kezedet a hasadra teszed. Most fejlődnek a szívbillentyűk, a retinák és a baba orrhegye is.

Jövő ilyenkor a kicsi már 21 hetes lesz! Szinte egy szempillantás alatt.

A tested

Egy baba fejlődésének biztosítása elképesztően nagy munka, ezért ne lepődj meg, ha most még fáradékonyabbnak érzed magad. Melleid is egyre nehezebbnek tűnhetnek, és lehet, hogy még érzékenyebbekké válnak. Mindenképpen olyan melltartót hordj, amelyik megfelelően támasztja őket, akkor kevésbé fog kínozni ez a tünet. Bár a fejfájások egyre ritkábbá válnak, olykor meg-megszédülhetsz. Ha ez megtörténne, kapaszkodj meg valamiben, ülj le, pihenj, és semmiképp se próbálkozz hirtelen mozdulatokkal (pl. hirtelen felállás). Előfordulhat, hogy bedugul vagy magától vérezni kezd az orrod. Ettől sem kell megijedni. A terhesség során általános, hogy a nyálkahártyák sokkal vérdúsabbakká válnak, így ez a tünet sajnos szinte elkerülhetetlen. Használj párologtatót, az sokat segíthet! Számíts rá, hogy érzékenyebbé válik a szaglásod, bizonyos illatok kifejezetten taszítani fognak.

Ideje elgondolkodnod, hogy részt szeretnél-e venni szülésfelkészítő tanfolyamon. Ez nemcsak neked jó lehetőség arra, hogy megértsd, mi történik veled és gyermekeddel, és felkészülj a szülésre, hanem a partnerednek is. Sok olyan kérdés felmerülhet ezeken a tanfolyamokon, amelyek segíthetnek a vajúdás, szülés során, vagy esetleg elejét veszik jó néhány aggodalmas gondolatnak. Ezekről a tanfolyamokról a kórházakban érdemes érdeklődni, általában a kórházak azokat a mamákat várják, akik a szülést is helyben tervezik. Már most érdemes érdeklődni a szülésznőválasztásról, dúlaválasztásról és egyéb alternatívákról. A téma kifogyhatatlan forrása a Babanet Társalgójának számtalan topikja is.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Reggeli rosszullét
 • Fáradtság, fáradékonyság
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás

A babád

A terhesség ezen hetétől kezdve babád már kiérdemli a megtisztelő magzat elnevezést! Olyan életszakaszba lépett, melynek már csak megszületése vet véget! A főbb szervek, mint az érrendszere, az idegrendszere, az ivarszervek és emésztőrendszer fejlődése mostanra befejeződött. Szívverése jelenleg percenként 160-170/perc, hossza 27-35 mm, súlya pedig már 3-4 gramm!

Bár egyre mozgékonyabbá is válik, sajnos te még ebből mindig nem érzel semmit, mert ehhez még mindig túl kicsi. De az ultrahangos vizsgálatokon már láthatod, ahogy a kezével-lábával kalimpál. Kifejlődtek az izületei is, akárcsak az aprócska kezek, lábak és ujjak. Most már elég fejlett ahhoz is, hogy megragadjon valamit, csak úgye erre egyelőre nem sok lehetősége van. De ahogy egyre ügyesebbek lesznek a kezei, úgy erre is sor kerül majd. Szemei az idő nagy részében nyitva vannak, de a szemhéjak hamarosan összenőnek – és majd csak a 25-27. héten nyílnak szét ismét. Lassan a külső nemiszervekről is felismerhetővé válik, hogy lány vagy fiúgyermeket vársz. A külső fül és felső ajkak formája is végleges. És végre eltűnt a babád farkincája is!

Gyermeked ezen a héten már tüdejét is teszteli, úgymond belélegzi a magzatvizet. És mostantól már pisilni is tud.

Egy év múlva már 22 hetes lesz a kisbabád! Mert az idő rohan!

A tested

Ezen a héten jó hírekkel szolgálhatunk: végre enyhülnek a reggeli rosszullétek és te fellélegezhetsz. Ugyanakkor még mindig fáradékony, ingerlékeny vagy, az orrod is érzékeny a szagokra, és sajnos, az arcodon némi foltosodást is tapasztalhatsz. Ezeket most is a fránya hormonok okozzák.

Ezen a héten már a pocakodon is kezd látszani az állapotod. Először csak kicsit domborodik, és nem is annyira a méhed tájékán, inkább a derekadnál. Akár akarod, akár nem, egyelőre búcsút kell mondanod a darázsderéknak. Mivel vérnyomásod mindegy 40-50 százalékkal magasabb lett, viszerek jelenhetnek meg a melleden, lábadon, sőt, a hasadon is. Szerencsére ezek a szülés után általában visszahúzódnak.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Reggeli rosszullét
 • Fáradtság, fáradékonyság
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás

A babád

A terhesség ezen héten a babád szervei most már tökéletesen végzik a dolgukat, van már csontváza, idegrendszere és vérkeringése is. A kicsi lábai elnyerték végleges formájukat, de még annyira aprók, hogy a körmödön is elférnének. Gyermeked túl van a fejlődés legkritikusabb szakaszán, mostantól leginkább az elképesztő sebességgel történő növekedésre, a szervek érésére és a születésre való felkészülésre kell koncentrálnia. Az elképesztő sebességű növekedést jól példázza, hogy a hét elején még csak kb. 21-25 mm hosszú, de a hét végére már elérheti a 44-51 mm-t és a 7 grammos súlyt is! És a testhosszba eddig még nem számoltuk bele a fej nagyságát. Az összenőtt szemhéjak alatt most alakul ki a gyerek írisze. Emellett fejlődnek a fogak, a körmök és a hajhagymák is.

Jövőre már egy 23 hetes baba szerető mamája leszel! Most még hihetetlen, de igaz.

A tested

Tudod-e, mekkora már a méhed? Mint egy megtermett grapefruit! Bár egyenlőre valószínűleg alig híztál, mostantól fokozottan figyelj oda a súlygyarapodásra. A legtöbb orvos szerint az első trimeszterben havi 0,5-1 kiló súlygyarapodás az ideális (tehát kb. 3 kg a trimeszter végére). De mivel nem vagyunk egyformák, még az is lehet, hogy eddig nemhogy híztál, inkább fogytál. Ez is normális, főleg, ha nem menekültél a reggeli rosszullétektől, gyomorégéstől.

Amint a rosszullétek alábbhagynak, visszatér az étvágyad is, de egyes ételekre, illatokra érzékeny maradhatsz. Ne feledd el, hogy a helyes táplálkozás nemcsak neked fontos, de a babádnak is! Szedj terhességi vitamint, egyél annyi gyümölcsöt-zöldséget, amennyit csak tudsz, és fogyassz sok fehérjét. Ja, és a pihenésről se feledkezz meg!

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Reggeli rosszullét
 • Fáradtság, fáradékonyság
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás

A babád

A terhesség ezen héten babád teste, belső és külső szervei szinte teljesen kifejlődtek. A szív most már literszámra pumpálja a vért a baba testében. Az érzőidegek és a gerincvelő is fejlődésnek indul, mostantól a baba fájdalmat is érez. Bár az agya még közel sem akkora, mint majd születésekor, a felépítése már ugyanolyan. Az ujjak elkülönültek, a haj és a köröm pedig egyre csak növekszik. Magzatod most már 6.5-9 cm hosszú, súlya pedig 12-14 gramm.

A külső nemiszervek egyre jobban felismerhetők. Bár eddig szinte csak reflexmozgásokra volt képes, mostantól a kicsi akaratlagosan mozog! Ám ezt még mindig nem lehet érezni, főleg nem az első várandósság során. Az orvosnál már saját fülünkkel is hallhatjuk gyermekünk szívverését (zsebkendőt érdemes vinni). Olyan gyorsan ver, mintha egy vonat zakatolna vagy egy ló vágtázna odabent. Ha már volt szerencséd meghallgatni ezt a hangot, megnyugodhatsz, ezzel a vetélés kockázata jelentősen csökkent.

Jövő ilyenkor a gyermeked már 24 hetes lesz! Elképesztő?

A tested

Bár a reggeli rosszullétek és a fáradékonyság lassan elmúlnak, azon kaphatod magad, hogy egyre szórakozottabb vagy, és ismét fájdogál a fejed. A növekvő vérnyomás a ludas. Emlékszel még, mit kell tenned szédülés esetén? Nos, ugyanaz a módszer most is. Orvosodnak számolj be minden tünetről, esetleges betegségről a terhesgondozás során. És nyugodtan kérdezz tőle, mondd el az aggodalmaidat, félelmeidet.

Méhed növekedése során egyre feljebb és kijjebb nyomul, így a hólyagodra kisebb nyomás nehezedik és egyre kevesebbszer kell majd a WC-re szaladgálnod. De azért ne szokj hozzá ehhez, mert a harmadik trimeszterben, amikor a baba és a méh már hatalmas, ismét nagyobb nyomás nehezedik majd a hólyagodra. Mostantól a placenta is elkezdi a hormonok termelését, így észrevehetően ritkábban és enyhébben törnek majd rád a hangulatingadozások.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Reggeli rosszullét
 • Fáradtság, fáradékonyság
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás

A babád

Leendő gyermeked élményekben gazdag hétnek néz elébe. Belei a köldökzsinórból lassan a pocakjába vándorolnak, miközben a bélbolyhok is fejlődésnek indulnak. Ezek segítik a belek perisztaltikus mozgását és az emésztést is. A máj elkezdi az epe termelését, a hasnyálmirigy pedig az inzulinét. Mind a húsz tejfog kifejlődött és készen áll az íny alatt, hogy előtörjenek. Eközben babád egyre többször gyakorolja a nyelést, majd a lenyelt magzatvizet visszapisili a burokba. Már tud mosolyogni, és hangszálai is rohamosan fejlődnek. Ahogy szemei egymáshoz közelebb kerülnek, a fülek pedig végső helyükre vándorolnak, gyermeked kezd letagadhatatlanul emberi formát ölteni. Kicsinyed súlya már kb. 13-20 gramm, hossza kb. 6-8 centi. Ez azt jelenti, hogy a baba és a placenta súlya jelenleg ugyanannyi. Most már tényleg végképp vége az embrió-korszaknak, magzatod minden létfontosságú szerve kifejlődött, mostantól leginkább nőni fog, hetente legalább 2,5 centit, no meg hízni, hízni, hízni.

A tested

A terhesség ezen héten a legtöbb mama várandósságának legkellemesebb szakaszát éli át! A terhesség korai tünetei végre elhalványulnak, és ismét energikusabbnak, élettelibbnek érzed majd magad. És végre igazán várandósnak is! Ez a legkényelmesebb és legélvezetesebb szakasza a babavárásnak, mivel a rosszullétektől búcsút vettél és a hasad még elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen útban, vagy ne okozzon sok kellemetlenséget. Élvezd a másállapotot! De ne feledd, hogy tested még mindig komoly igénybevételnek van kitéve, így figyelj minden jelre, amit ad neked és pihenj annyit, amennyit csak kell!

Ha eddig még nem mondtad el senkinek a jó hírt, itt a megfelelő idő, avass be mindenkit! Ekkortájt, ahogy a terhességed egyre kézzelfoghatóbbá válik, már a papák és a többi családtag is szeretne jobban résztvenni a körülötted folyó dolgokban. Hagyd, hogy kényeztessenek és törődjenek veled, de csak addig, míg ez nem fárasztó számodra.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: méretbeli változások, érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a féken tartásukban)

A babád

Gyermeked egyes szervei mostantól önállóan látják el feladatukat. Az emésztőrendszer szorgalmasan gyakorolja a bélmozgásokat, a kiválasztórendszer indítja a vesék működését, így mostantól gyermeked képes vizeletkiválasztásra és ürítésre is. Továbbra is nagy kortyokban nyeli tüdejébe – levegő helyett – a magzatvizet. Láb és kézujjait már apró, puha körmök fedik, haja is nő és már képes szopni az ujját. Most már eléri a 10-11.5 cm hosszúságot és a 45 grammos súlyt.

A csontvelőben megindul a vér termelése is, miközben a véredények szerte a testében egymáshoz kapcsolódnak. Babád nyaka megnyúlik, így az álla már nem nyugszik mindig a mellkasán. A szemek és a fülek egyre közelebb kerülnek végleges helyükhöz. A kezek most már kifejlettek és gyakran mozdulnak meg reflexszerűen. A táplálék most már a placentán át érkezik. Épp ezért fontos, hogy ne feledd: amit eszel, iszol, eljut a babádhoz is! Az orvos most már meg tudja mondani, hogy fiad vagy lányod lesz.

Alig 12 hónap és gyermeked már 26 hetes csecsemő lesz! Csak győzd követni a fejlődését!

A tested

A terhesség ezen héten a hormonok szintje ismét stabillá válik, így az első trimeszter hangulatingadozásai is megszűnnek. Azonban a hormonok alacsonyabb szintje miatt – és mert a babád egyre nagyobb nyomást fejt ki beleidre -, székrekedésed lehet, mivel beleid mozgása lelassul. Emeld a bevitt rostok arányát, ezzel eredményesen harcolhatsz a kellemetlen tünetek ellen. Ám ha ennek ellenére nem tapasztalsz változást, vagy kellemetlen, problémás a helyzet, az orvosnál tett következő látogatás során említsd meg a dolgot.

Hasadon megjelenik egy függőleges, sötét színű csík, a linea negra. Ez egész terhességed alatt ott marad, majd a szülés után szépen elhalványul, nyoma sem marad majd. A melleden a bimbóudvar mérete is megnőhet, színe pedig sötétebbé válik. Ez így normális, tested már most készül a szoptatásra. Méhed most már nagyobb egy grapefruitnál.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés

A babád

Gyermeked elképesztő sebességgel gyarapszik továbbra is. Bőre még nagyon vékony, ezért tisztán láthatók az alatta futó véredények. Fején egyre hosszabb a haj, de testét is egy finom szőrzet, a lanugo borítja. Most már 11-12 centi hosszú, és kb. 50 gramm.

Magzatod ízlelőbimbói most már olyan fejlettek, mint egy felnőtté. Az orvosok pedig már tudják egy ideje, hogy a mama ételét ízesítő anyagok, mint a curry, fokhagyma, hagyma, kömény, megváltoztatják a magzatvíz ízét is. A kicsi csontozata tovább erősödik, elképesztő tempóban épül be a kalcium, ezért fontos, hogy pótold valahogy (pl. tejtermékek, szója). Mostantól a petefészkeid helyett már a placenta termeli azokat a hormonokat, amelyek segítik a terhesség fejlődését. Babád szemhéjai jelenleg szorosan zárva vannak, és így is maradnak a harmadik trimeszterig.

Jövő ilyenkor gyermeked már 27 hetes lesz! Belegondoltál már ebbe???

A tested

Eddigi ruháid egyre szűkösebbnek bizonyulnak, úgyhogy talán nem kellene erőltetni a felvételüket. Viselj inkább olyan nadrágokat, amelyek rugalmasak, nyúlnak. Ha nem áll módodban új darabokra beruházni, érdemes kölcsönkérni párat erre a néhány hónapra, de a használtruha üzletekben is találsz olcsó, szép és kényelmes darabokat. Ha ez sem megfelelő, vesd be Apa ruhatárát, vagy egyszerűen csak ne használd a zippzárat. Ha amniocentézis (magzatvízvétel, amely kimutatja, hogy van-e a babádnak bármilyen rendellenessége) előtt állsz, már most kérj időpontot a vizsgálatra, mivel általában a 16-18. hét között szokták elvégezni.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés

A babád

A terhesség ezen héten gyermeked körmei olyan gyorsan nőhetnek, hogy előfordulhat, már születésekor ráfér majd egy alapos manikűr. Kicsinyed minden 45. percben könnyít egyet a hólyagján. Végtagjainak mozgása egyre határozottabbak, összehangoltabbak és erősebbek lesznek. A fej felegyenesedik, a lábak kifejletté válnak. Most már nemcsak a gyermek neme, hanem a mozgások is jól láthatók az ultrahangos vizsgálat során. Hossza most már 12-13 centi körül mozog, súlya pedig 80-85 gramm.

Csak egy év, és gyermeked már 28 hetes baba lesz! Az idő gyorsan száll?.

A tested

Ahogy gyermeked csontozata egyre keményebbé válik, talán már megérzed a mozgását is. Először olyan érzés, mintha egy pillangó rezegtetné szárnyait a hasadban, vagy buborékok pattognának – még nem tűnnek igazi mozdulatoknak, inkább rebegéseknek. Ha méhed az átlagnál vastagabb fallal rendelkezik, vagy túlsúlyod van, netán ez az első várandósságod, még nem biztos, hogy MOST érzed ezeket a finom kis mozdulatokat. De ne izgulj! Babád egyre gyakrabban és erősebben fogja használni izmait, és egyre kisebb lesz a helye is, így hamarosan egészen biztosan érezni fogsz odabentről minden mozdulatot.

Szíved egyre növeli a pumpált vér mennyiségét, hogy kisbabád elengendő oxigénhez jusson. Ezért kissé meg is nagyobbodik, de így mintegy 20%-kal több vért képes továbbítani, mint terhesség előtt. És ez még tovább fog fokozódni, míg a szülés idejére már 30-50%-kal nagyobb lesz a pumpált mennyiség. Az ezzel együtt megnövekedett vérnyomás hat az ösztrogén hormon szintjére, ami nemcsak orrduguláshoz, de orrvérzéshez is vezethet olykor.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés

A babád

Gyermeked a terhesség ezen héten főleg a hízással lesz elfoglalva. Bőre alatt lassan elkezdődik a zsír felhalmozása, ami különösen fontos a hőszigetelés és az anyagcsere szempontjából. Születésekor gyermeked súlyának 2-6% lesz tiszta zsír. Ennek segítségével tudja majd megtartani testhőmérsékletét a méheden kívül is. Jelenleg azonban még csak kb. 13-14 centi hosszú és 140-145 gramm. Viszont most már súlyban lenyomja a placentát!

Ha most megröntgeneznék a hasadat, tisztán láthatók lennének gyermeked csontjai. Mozdulatai egyre erőteljesebbek és gyakoribbak. A reflexmozgásokat felváltják az akaratlagos mozdulatok, mint az ujjszopás, nyelés. A méhen kívüli váratlan zajokra gyermeked most már ijedtséggel reagál!

Alig egy év és már egy 29 hetes bébid tölti ki majd a napjaidat! 24 órában, nonstop!

A tested

Méhed egyre nő, hogy elegendő helyet biztosítson gyermeked fejlődéséhez, most már az ágyékod és köldököd közötti hely felét elfoglalja. Megnövekedett vérnyomásod miatt sajnos tested váladékai is nagyobb mértékben választódnak ki. Így előfordulhat, hogy nemcsak bedugul, de folyik is az orrod, vagy vérzik, többet izzadsz, esetleg bőségesebb hüvelyváladékkal találod szemben magad, de ezek mind ártalmatlan tünetek, nincs ok aggodalomra. A szülés után ezek a tünetek maguktól megszűnnek majd.

Ahogy gyermeked erőteljes méretbeli változásokon megy keresztül (egyre nagyobb és egyre nagyobb zsírtartalékokkal rendelkezik), te is bizonyos méretbeli változásokat tapasztalhatsz magadon. Ezeddig az átlagos gyarapodás 2,5-5 kiló a babavárás során. De ha egy kicsit kevesebb, az se gond. Ha ez a második vagy sokadik terhesség, akkor ez a gyarapodás jócskán eltérhet a legelsőtől.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés

A babád

Gyermeked gyarapodása félelmetes tempóban történik. Miközben csontozata egyre keményebbé válik, keze és lába ujjain megjelennek a párnácskák. Ezeken pedig már egyedi ujjlenyomatok láthatók. Gyermeked most kb. 14 centi hosszú és kb. 200 grammos.

Most már tud rúgni, nyelni és aludni. Fejlődik a hasa, a belei és a vastagbele, amelyekben elkezd felgyűlni a meconium (azaz a magzatszurok, amelyet a baba elsőként ürít majd születése után). Ha babád kisfiú lesz, ezen a héten kezd el kifejlődni prosztatája is. Bőre még mindig nagyon rózsaszín és áttetsző, és még a fülei sincsenek tökéletesen a helyükön. A négyosztatú szív izomsejteket kezd előállítani, és már naponta 25-30 liter vért továbbít.

Jövő ilyenkor már egy 30 hetes bébi boldogítja majd a családot!

A tested

Lehetséges, hogy az alvás egyre nagyobb problémákat okoz növekvő pocakod miatt. Esetleg párnázd körbe magad, így nagyobb eséllyel találsz egy kényelmes pozíciót. Érdemes keményebb párnákat vagy szoptatós párnát használnod. Mielőtt lefeküdnél, csinálj néhány csipőkörzést és mindenképpen menj el pisilni.

Lehet, hogy tapasztalsz egy kis szédülést, feledékenységet, olykor akár erőtlennek is érezheted magad. Ez teljesen normális, csak akkor kell vele komolyabban foglalkozni, ha naponta többször, rendszeresen fordul elő, vagy ritkán, de akkor ájulással jár. Ez az ortosztatikus hipotónia, ami azt jelenti, hogy bizonyos testhelyzet változásokra a vérkeringés kissé lassan reagál, mint a terhesség előtt. Ezért légy óvatos, ha ülésből fel akarsz állni, vagy fekvésből fel akarsz ülni. Inkább lassabban, ráérősen hajtsd végre a mozdulatot, és ha szédülsz, pihenj egy kicsit ülve, majd nagyon lassan állj fel.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés

A babád

A növekedés hete! Kicsinyed most már 250 gramm és 16-20 centi hosszú.

Ha kislányt vársz, petefészkeiben már most ott várakoznak petesejtkezdeményeid (melyekből egykor majd az unokáid születnek). A lanugo, a finom szőr gyermeked egész testét beborítja. Nyomokban olykor még születése után is látható a babákon, főleg az arcon és a füleken.

Jellemző még, hogy gyermeked bőrét magzatmáz, vernix védi a felázástól. Ha ez a máz nem lenne, el tudod képzelni, milyen ráncos lenne csemetéd, mikor 9 hónap folyamatos pancsolás után világra jönne?

A placenta is folyamatosan növekszik, táplálja magzatod, aki közben tejfogkezdeményei mögött maradó fogainak kezdeményeit növesztgeti. A növekedés innentől még gyorsabb lesz, egyúttal megkezdődik a vas felhalmozása a vörösvértestek előállításához. Gyermeked már REM fázisú alvást is produkál – azaz ÁLMODIK!

Egy év múlva már egy 31 hetes csemete anyukája leszel! Ugye, milyen hihetetlen?

A tested

A terhességi foltok megjelenése, a száraz, viszkető, vagy pelyhes szőrrel borított bőr mind a hormonális változásoknak köszönhető a várandósság során. Nem kell aggódni, babád megérkezése után ezek a változások elmúlnak, és visszakapod bőröd régi állagát. A száraz, viszkető, hámló bőr ellen testápoló krémekkel és olajokkal veheted fel a küzdelmet. Az egészséges étrend és a sok folyadék segít a kellemetlen bőrtünetek enyhítésében.

Ahogy egyre közeledsz várandósságod félidejéhez, érdemes átgondolni, hogy elkezd látogatni valamelyik szülésfelkészítő tanfolyamot. Ezek nagymértékben segíthetnek abban, hogy a szüléssel kapcsolatos félelmeid enyhüljenek. Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok a mamák, akik részt vettek ilyen tanfolyamon, a szülésüket is könnyebben, kellemesebben tudták végigcsinálni. A tanfolyamokról a helyi kórházakban vagy az orvosodnál tudsz információt kérni.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés

A babád

Az elmúlt négy hétben kisbabád elképesztően sokat nőtt, és megnégyszerezte a súlyát is. Most már elég nagy hozzá, hogy rendszeresen és egyre erősebben érezd a mozgásait. Ezekből azt is meg tudod mondani, hogy utódod éppen ébren van, vagy ejtőzik. Most már valahol 25-28 cm között van a hosszúsága, súlya pedig eléri a 285-300 grammot.

Már elkezdte gyakorolni a légzőmozgásokat, pedig tüdeje egyelőre egyáltalán nem alkalmas a légzésre, így a hasadon kívül még nem tudna életben maradni. Testét a lanugo teljesen beborítja, és már szép kis lobonccal is rendelkezik. Fülei már tökéletesen m űködnek, minden hangot hall a testedben: a belső szerveidet, a te hangodat, a téged körbevevő hangokat. Itt az ideje, hogy rendszeresen beszélj hozzá, zenét hallgass vele vagy akár mesét is olvass neki. Párodat is vedd rá, hogy beszéljen a hasadhoz, így mikor megszületik, ő is örülhet majd, hogy a baba megismeri a hangját. A kicsi teste és szervei teljesen kifejlődtek, mostantól már tényleg csak a növekedésre, érésre kell koncentrálnia. Ha kislányod lesz, akár már mostantól elkezdhetsz készülni a nagymama szerepre: gyermeked méhe is fejlődésnek indult!

Jövő ilyenkor már 32 hetes lesz a most még benned fejlődő magzatod! Elképesztő, nemde?

A tested

Gratulálunk – itt a félidő! Ahogy gyermeked és méhed növekszik, olykor légszomjat, vagy légzési nehézségeket észlelhetsz, mivel tüdődet nyomni kezdik a belső szerveid. Bár ez nem tekinthető orvosi problémának, az biztos, hogy kellemetlen perceket okozhat. Míg babád le nem száll, és be nem illeszkedik a feje a medencédbe (erre kb. a szülés előtt 6 héttel fog sor kerülni), sajnos, ez a tünet is fennállhat.

Ha még nem gondolkoztatok volna rajta, most már igazán itt az ideje, hogy végigrágjátok az utónévkönyveket! A gyerekvárás során tán a legnagyobb indulatokat a családban és rokonságban ez a téma fogja kiváltani. Hogy milyen módon választjátok ki gyermeketek nevét, azt ti tudjátok, de azt érdemes megfontolni, hogy neve becézhető legyen, a vezetéknévvel együtt ne alkosson túl hosszú sort és passzoljon is hozzá. Nem árt, ha olyan név mellett döntötök, amely minden életkorban elfogadható és a gyerek később nem emiatt válik gúnyolódás tárgyává. És mindenkit óva intünk az olyan társításoktól, mint Végh Béla, Bugy Ilona, stb.

Ilyen tünetekre számíthatsz

Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
Gyakori vizelési inger
Székrekedés
Gyomorégés
Alkalmanként fejfájás
Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
Viszketés

A babád

Babád most már igencsak aktív, ide-oda bukfencezik a méhedben. A trimeszter végére azonban már nyugodtabb lesz, és valószínűleg már fejjel lefelé szeret majd tartózkodni odabent. Arcán megjelennek a szemöldök és szempillák kezdeményei, haja pedig egyre hosszabb.

Rendszeres időközönként hajtja álomra a fejét, és rendszeres időközönként jelzi, hogy ébren van, pont úgy, ahogy egy újszülöttnél megfigyelhető. Egyébként számíthatsz rá, hogy kb. olyan ritmusban lesz ébren születése után, ahogy a hasadban tapasztaltad. Rengeteg magzatvizet vesz magához, hogy aztán kipisilhesse. Most már 27-30 centi hosszú és 375-400 gramm.

12 hónap, és gyermeked már 33 hetes lesz! Már több, mint fél éves!

A tested

Érzelmileg most sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzed magad, hála az ismét rendeződő hormonális viszonyoknak. Állapotod egyre inkább szemmel látható, így most már tényleg szerezz be néhány kismama ruhát! Méhed teteje már csak alig egy centire van a köldöködtől, ami olykor ettől ki is fordulhat, ne ijedj meg tőle!

Eddig kb. 5-7 kiló gyarapodás számít átlagosnak, de ha egy kicsit kevesebb, az nem gond. Ha rendszeresen és egészségesen eszel, elég vizet, folyadékot iszol, nem kell különösebben bújni a kalóriatáblázatokat sem. Bokád és lábad megduzzadhat vagy a nap végére bedagadhat. Ha elég vizet fogyasztasz, ez a tünet enyhülni fog, de ha huzamosabb ideig fennáll, próbálj meg magasabb káliumtartalmú ételeket is becsempészni étrendedbe: pl. egy-két banán magában vacsorára. Ha esténként 30 percre felpolcolod a lábad, az nemcsak a vizesedés, dagadás enyhítésében segíthet, de a visszerek kialakulása ellen is hatékony. Figyelj rá, hogy zoknid, harisnyád, cipőd ne szorítsa el a lábad.

Szexuális életetek is változékony lesz a terhesség alatt. Míg az első harmadban sok kismama a rosszullétek, az érzékeny mellek és a fáradékonyság miatt nem kívánja az együttléteket, addig a második trimeszterben a kismamák kívánóssága e téren is kiemelkedővé válik. Csak nyugodtan, ami a mamának jól esik, az a babának is jót tesz!

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Derékfájás

A babád

Egyre csak nő és gyakorol a külvilági életre. Ezen a héten már hosszú pillákkal és szemöldökkel rendelkezik, haja is tovább nőtt, de igazán az agy fejlődése ugrik meg! Magzatod ujjlenyomatai most már tökéletesen kifejlődtek és egyediek, hallása pedig olyan jó, hogy az erősebb hangok akár álmából is felriasztják. Most már konkrétan rúg, a bukfencezésről nem is beszélve. Szívverését már sima sztetoszkóppal is hallani. Orra egyre inkább hasonlít arra, amivel majd megszületik, ahogy a porcok kezdenek kialakulni. Ha kisfiút vársz, a herék most kezdenek leszállni a zacsiba. Hossza 30-32 cm, súlya mintegy fél kiló már.

Alig egy év múlva már 34 hetes lesz gyermeked! Hihetetlen, ugye?

A tested

Ahogy gyermeked növekszik és kerekedik, úgy történik veled is. Hasad egyre hangsúlyosabbá válik, és olyan gátakat gördíthet eléd, amire eddig nem is gondoltál. Pl. ezentúl a forgóajtókon a bevásárlóközpontokban inkább háttal mész be. Mostantól kissé több súlyt szedhetsz magadra, de ennek nagy része nem a te sarad, hanem gyermekedé. Persze, tíz kilókat ezzel nem lehet megmagyarázni? Ahogy gyarapodsz a plusz súly külön megterhelést ró a hátadra. Próbálj laposabb sarkú, kényelmes talpkialakítású cipőt hordani, és ne feledd a rendszeres lábpolcolást. Összességében még mindig remek formában vagy, ahogy az a második trimeszterre jellemző.

Valószínűleg az egész rokonság és a fél szomszédság is megjósolta már születendő gyermeked nemét különféle elgondolások, babonák, áltudományos megfigyelésekre alapozva (pl. has formája, elhelyezkedése, derekad alakja, kívánt és nem kívánt ételek, stb.). Van, aki ezt viccesnek, mások viszont idegesítőnek érzik. Nyugodtan mondd meg az érintetteknek, neked mi erről a véleményed. Ha nem akarsz udvariatlanul elutasító lenni, csak mondd azt, hogy nem akarod előre tudni gyermeked nemét a szülésig vagy míg az ultrahang biztosat nem mutat. Tényleg, eldöntötted már, hogy akarod-e tudni?

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Bár igazán kigömbölyödött már a kicsi, bőre még mindig meglehetősen ráncos, mivel még nem igazán van alatta zsír. Továbbra is rendületlen kedvvel fogyasztja a magzatvizet, mondhatni minden formában, de emésztőrendszere most már elég érett ahhoz, hogy felhasználja a benne lévő anyagokat. Ugyanakkor minden érzéke egyre élesebbé válik.

Arca és teste egyre inkább egy kisgyermekére hasonlít, belsőfülében megkezdődik a csontocskák megerősödése, és fejlődik hasnyálmirigye is (ez termeli az inzulint is, aminek a cukrok bontásában van elengedhetetlen szerepe). Körmei már majdnem teljesen kialakultak, a testét borító lanugo (szőr) pedig kissé sötétebb lesz. Ahogy közeledik a szülés, gyermeked egyre gyorsabb tempóban gyarapszik. Most már 32-36 centi hosszú, súlya pedig több, mint fél kiló.

Egy év múlva már egy 35 hetes poronty gügyög az öledben!

A tested

Bár csemetédnek még mindig rengeteg szabad tere van odabent, egyre sűrűbben érzed majd a boxolását, rugdalását. Mostantól már akár kívülről is láthatod egy-egy hevesebb mozdulatát! Akár a párod is érezheti, hogy mozog odabent a kicsi.

Ismét jelentkezhetnek a hangulatingadozások. Ne aggódj, ez teljesen normális, a harmadik trimeszter végén, de legkésőbb a szülés után teljesen elmúlnak. Tested most már komolyan készül a szülésre, hormonálisan is, ennek iszod most a levét.

Orvosod a látogatások során alaposan megtapogatja majd a hasad. Így meg tudja állapítani, hogy fekszik a gyerek. Megnézhetik méhed magasságát is, amely most már centikkel magasabban lehet a köldöködnél is. Ha magasabb vagy alacsonyabb vagy az átlagnál, ez esetleg eltérhet, hiszen minden kismama és minden terhesség más és más! Ne aggódj feleslegesen, kérdezz az orvosodtól, aki biztosan megnyugtat, hogy minden rendben van Veletek!

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a féken tartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Kisbabád már szinte teljesen kifejlődött. Most már 600-750 gramm, és 33-37 centi hosszú. Szorgalmasan fejleszti izomzatát, belső szerveit és barna zsírsejtjeinek számát. Utóbbi sejtek segítenek majd neki fenntartani testhőmérsékletét. Az újszülötteknek eleinte ez még eléggé döcögősen megy, a koraszülötteknél pedig különösen gondot jelenthet.

Ezen a héten sokat érik a tüdő, így már van egy-két olyan baba, aki azt is túléli, ha ennyire korán születik meg. Természetesen rengeteg orvosi segítséggel és támogatással. Ám ilyentájt még hatalmas az esélye annak, hogy ha gyermekünk túl is éli korai kibújását, valamilyen fogyatékossággal kell majd együtt élnie, vagy akár hosszútávú ápolásra szorul majd. A kórházakban a koraszülötteket általában addig tartják inkubátorban, míg el nem érkezik az az időpont, mely eredetileg a születését jelentette volna.

Azok a kellemetlen, de fájdalommal nem járó méhösszehúzódások, melyeket ekkortájt tapasztalhatsz (és amelyek nem a vajúdással járnak együtt) nincsenek negatív hatással kicsinyedre.

Alig egy év, és egy 36 hetes csemete mamija leszel! Mit szólsz hozzá?

A tested

Funduszod, méhcsúcsod egyre feljebb és feljebb kerül, ekkorra már 2,5-5 centivel magasabban van, mint a köldököd. Egyre jobban kiismered magzatod mozdulatait, most már biztosan meg tudod mondani, hogy éppen alszik, ébren van, stb. A legjobb az, ha te is ledőlsz, mikor ő pihenőre tér.

Időnként méhösszehúzódásokat, felkeményedéseket észlelhetsz, de ne ijedj meg tőlük. Ez teljesen normális, a tested már keményen edz a főműsorra, a szülésre. Igazából, méhünk szinte mindig produkál hasonló összehúzódásokat életünk során, csak amíg a méhünkben nem lakik senki, kvázi üresen áll, nem igazán érezzük – bezzeg most.

Az orvos ismét meg fogja tapogatni a méhedet, hogy megállapítsa nagyságát, megmér, és hogyléted iránt érdeklődik. A 24-28. hét között megejtik a terheléses vércukorvizsgálatot is, hogy ellenőrizzék, nálad nem áll-e fenn a terhességi diabétesz, amely olykor jelentkezik a nőknél. Ha igen, nem kell megijedned, gyakran némi diétával kezelhető a dolog, de abból a szempontból érdemes komolyan venni, hogy előre jelezheti az időskori diabéteszre való hajlamot.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Gyermeked gerincoszlopa szépen alakul, akárcsak a tüdő fő erei. Felnyílnak az orrcimpái. Ujjlenyomata már a végleges, csontjai viszont még mindig csak keményednek, keményednek. Ha babád most gondolná úgy, hogy kíváncsi a külvilágra, már lenne esélye az életben maradásra, hála az orvostudomány fantasztikus fejlődésének. Porontyod most fejleszti ízérzékelő bimbóit, azaz már most eldől, hogy édesszájú lesz vagy sem. Most már 34-38 centi hosszú és háromnegyed kiló.

Jövő ilyenkor már egy 37 hetes gyermek után szaladgálhatsz naphosszat! Naaaaa?

A tested

Csúcsformában vagy, és ez látszik is rajtad! Jól érzed magad a bőrödben, látszik már rajtad, hogy babát vársz, már senki sem foghatja a túl sok nassra. Emellett már nincsenek rosszulléteid sem és a fáradtságnak is vége.

Talán ideje elgondolkozni lassan azon is, mi lesz a baba születése után. Készül már a babaszoba? Hol fog aludni a kicsi? Ugye, már készültetek fiú és lánynévvel is? Ezekre is oda kell ám figyelni. A következő hetekben próbálj meg egyre több figyelmet szentelni ennek a témának is, hogy mire eljön a nagy nap, ne azon kelljen aggódni, vajon lesz-e kiságya a gyereknek, mire hazajöttök a kórházból!

Mostantól lehet, hogy az orvosod gyakrabban szeretne majd látni. Ahogy közeledik a szülés ideje, egyre többször fognak szívhangot hallgatni, mozgásokat ellenőrizni, méhet tapogatni. Ahogy az általános egészségedet is figyelemmel kísérik közben.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Már működnek gyermeked bőrének faggyú és izzadtságmirigyei. Most már tökéletesen láthatók az ujjkörmei, a lábkörmei, a szemöldökei és szempillái, amelyek egészen a születéséig növekedni fognak. Már tökéletesen reagál a hangokra, jól hall téged és azokat, akik körülötted élnek, dolgoznak. Bár azt hisszük, hogy az anyaméh csendes hely, igazából már eddig is rengeteg hang, zaj vette körbe magzatod. A szívverésed, emésztésed zajai, más testi funkciók hangjai, és ezek mellett a kívülről érkező hangok. Hirtelen zajokra akár meg is ugorhat gyermeked. Most már 36 centi körül mozog hosszban, súlya már majdnem egy egész kiló!

A méhedben a sötétség sem örök, némi fény átjut bőrödön és szöveteiden, de ez pont elég ahhoz, hogy gyermeked érzékelje a fény és sötét váltakozását. A baba bőre ráncos, áttetsző, és kissé vöröses is, mivel már a bőr véredényei is kifejlődtek. Vénái és ütőerei tökéletesen látszanak még a bőr alatt, bár lassacskán áttetszőből opálossá válik a bőr, ahogy a következő hónapban egyre több zsír halmozódik fel alatta. Tüdejében most fejlődnek a hörgőcskék, és elkezdődik azoknak a felületaktív anyagoknak a termelődése is, melyek születése után majd segítik a tüdők kitágulását. A létfontosságú szervek már kifejlődtek, 10 babából azonban még mindig csak négy élné túl a megszületést komoly orvosi segítséggel.

Alig 12 hónap, és egy 38 hetes gyerkőc teper majd négykézláb a szőnyegen! Hihetetlen, nem?

A tested

Ahogy gyermeked egyre nő, olyan nyomást gyakorolhat izmaidra, szerveidre és idegeidre, amelyek fájdalmasak lehetnek. Hátfájás, medencefájdalmak, bordafájdalmak. A legjobb, amit tehetsz ellenük, ha testhelyzetet váltasz, vagy egy kicsit sétálsz. Sokszor gyermeked már ettől is elmozdul a kényes pontokról és megszűnik a kellemetlenség.

Az alvásnál megtalálni a MEGFELELŐ HELYEZETET egyenesen lehetetlen feladat. Pedig pihenésre szükséged van. Egy párnával kényelmesebben megtámaszthatod lábaidat és egyre kerekedő pocakodat. Napközben is dőlj le, ha úgy érzed, szükséges.

Méhed csúcsa most már 5-7 centivel a köldököd felett van.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

A hét vége egyben a harmadik trimeszter kezdetét is jelenti. A retina rétegei ezen a héten nyerik el végleges formájukat. Ezek a rétegek fogják fel a fényt, majd ezek továbbítják az információt az agy látóközpontjába feldolgozásra. Gyermeked bőre még mindig elég ráncos, de ez nem is csoda ennyi víztől. Ezek a ráncok majd csak születése után néhány héttel tűnnek el teljesen, mikor gyermeked az újszülött kor után a csecsemő korba lép. Most már 37-40 centi hosszú, súlya pedig több, mint egy kiló.

12 rövid hónap múlva egy 39 hetes emberke büszke mamája leszel! El tudod hinni?

A tested

Gratulálunk! Ön sikeresen és hivatalosan is harmadik trimeszterébe lépett! Csak így tovább!!!

Testednek már 300-350 plusz kalóriára van szüksége naponta. Még mindig csak gyarapodik a súlyod, és ez már csak így marad a 36-37. hétig. De mostantól máshová fogsz hízni, mint eddig. Ha továbbra is egészségesen próbálsz táplálkozni, és alaposan átgondolod, mit eszel, akkor ez a súlygyarapodás nem lesz tartós vagy egészségtelen mértékű, sőt, ennyire szükséged van neked és gyermekednek is. De ez most nem az az időszak, mikor a mérleg nyelve miatt kellene aggódni, attól pedig óva intünk, hogy a terhesség alatt fogyókúrázni kezdj! Ha félsz attól, hogy súlygyarapodásod túl kevés vagy túl sok, inkább kérdd ki orvosod véleményét!

Mivel mellkasodat is nyomja már a méhed, némi légszomjat tapasztalhatsz. Sajnos, tekintélyes méretű méhed már tüdődet sem engedi rendesen tágulni. De ne félj, mindkettőtöket el tud azért még látni elegendő oxigénnel.

A harmadik trimeszter beköszöntével egyre fontosabb, hogy felismerd egy esetleges vajúdás jeleit. A kutatások szerint a nyári hónapokban gyakoribban a korai fájások, mint az év egyéb szakaszaiban, köszönhetően a dehidratációnak, amelyet a meleg okozhat. Épp ezért figyelj rá, hogy mindennap elegendő folyadékot igyál.

Ha a következő tünetek bármelyikét észleled azonnal hívd fel az orvosod!!
 • Világosvörös hüvelyi vérzés
 • Hüvelyedből átlátszó, tiszta folyadék hirtelen ömlése
 • Erőteljes medencetáji fájdalmak
 • Tompa hátfájás, különösen a hát alsó részén
 • Összehúzódások vagy kellemetlen görcsök (főleg ha óránként ötnél többször fordul elő)
 • Vizelés közben fellépő fájdalom (ezek húgyúti, húgyhólyagot vagy veséket támadó fertőzésekre utalhatnak)
 • Arcod és kezeid felpuffadása, vizesedése (a terhességi toxémia, a preeclampsia jele lehet)
 • Éles és hosszas hasi fájdalmak (a terhességi toxémia, a preeclampsia jele lehet)

A babád

A kicsi szemei már részben nyitva vannak és érzékelik a fényt. Szempillái és szemöldökei folyton csak nőnek, miközben a zsírraktárai egyre jobban feltöltődnek. Ha kisfiad lesz, heregolyói mostanra már a herezacskóban várakoznak. Az ilyentájt született babáknál már 10 közül 9 életben marad, persze orvosi segítséggel és folyamatos megfigyeléssel. Porontyod méretei: 38-41 centi és több, mint egy kiló.

Alig 12 hónap, és egy 40 hetes kispocok ébreszt majd reggelente! Mit szólsz?

A tested

A harmadik trimeszterben számtalan tünettel találkozhatsz: gyomorégés, székrekedés, aranyér, vizelettartási problémák, visszér, vizesedés és olykor bőrviszketés. De ebben a trimeszterben vár rád a szülés élménye is. Melleidből ekkortájt már némi kollosztrum ürülhet, ez az előtej, ami majd a szülés után közvetlenül is kiválasztódik, és elképesztően magas zsírtartalma és immunanyaga miatt pár korty is elég lesz belőle újszülött babád számára. Az, hogy tapasztalsz-e már most tejkiválasztást vagy sem, semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy később tudsz-e majd szoptatni, emiatt ne aggódj!

Tényleg, gondolkodtál már rajta, hogy szeretnéd kisbabádat táplálni? Magyarországon a mamák 40%-a táplálja kisbabáját hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel. És ez az arány szerencsére folyamatosan nővekszik. Sok olyan baba is van, akik tápszert kapnak az anyatej mellett, vagy esetleg a védőnőn keresztül az anyatejellátóból kapják más anyák tejét. És vannak olyan babák is, akik az egyre jobb, modernebb összetételű tápszereken cseperednek fel. Ha a szoptatás mellett döntesz, már most kezdj el utána olvasni annak, hogy miként készülj, mire számíts, milyen problémák jöhetnek közbe. Erre a legalkalmasabb, ha felkeresed a La Leche Liga honlapját, vagy a Szoptatásért Magyar Egyesület oldalát. Szoptatási Ambulancia működik a Szent István Kórház szülészetén, ide éjjel-nappal betelefonálhat az, akinek kérdése, kételye, problémája lenne.

Orvosod mostantól lehet, hogy már kéthetente látni szeretne. Ha eddig még nem jártál szülésfelkészítő tanfolyamra, ideje utána nézned, mire is számíthatsz a vajúdás, szülés hosszú és fárasztó órái alatt.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Gyermeked már képes kinyitni, lecsukni a szemét, és minden fényforrásra kíváncsi. Érzékelése már egészen jól fejlett. Körmei egyre hosszabbak, és már képes saját hőháztartásának irányítására is. A csontvelő teljes gőzzel gyártja a vörösvértesteket. Kisbabád naponta már több mint fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. Súlya már 1,25 kiló, hosszra pedig majdnem 40 centiméter.

Mozgása mostantól megváltozik. Eddig valódi focimeccsek zajlottak odabent, de ahogy a hely szűkül, a heves mozdulatokat finomabb mozgások váltják fel, mint a könyökkel és térddel történő böködés.

Egyetlen év és egy 41 hetes prücsök bököd majd kívülről! El tudod most hinni?

A tested

Ne feledd, hogy a terhesség és a vele járó kellemetlenségek – mint a bőrviszketés, az aranyér, a vizelettartási gondok, a visszerek, a lábgörcsök, a vizesedés, a légszomj és egyéb diszkomfort érzetek – gyermeked születésével meg fognak szűnni!

Azt se feledd, hogy gyermeked növekedésével te is gyarapodsz. Lehet, hogy úgy érzed majd, belső szerveidnek nem marad elég hely odabent, de megnyugtatunk, marad! Ezeket a kellemetlenségeket helyes táplálkozással, elengendő folyadékkal, jó testtartással, testgyakorlással és a lehető legtöbb pihenéssel megelőzheted. Méhcsúcsod most már majdnem 8 centivel feljebb van, mint a köldököd.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Kisbabád maradandó fogainak kezdeményei már teljesen kifejlődtek, és türelmesen várakoznak az íny mélyén. Gyermeked már érzékenyen reagál a környezetére, szemét nyitja és csukja. Olykor körbenéz, és ha fény hatol a méhbe, arccal arra fordul. Tévhit, hogy az anyaméhben sötét honol, igaz, díszkivilágítás sincs, de a külső környezettől függően odabent is van sötét és világosság. Magzatod most már 1,5 kiló és 40 centi hosszú.

Már tökéletesen tudod, mikor van ébren a kicsi. Bár sokszor úgy tűnhet, hogy akkor akar ébren lenni, mikor te pihenésre vágysz, ez még nem jelenti azt, hogy rosszalvó lesz születése után. Már nemcsak hallja a hangodat, hanem fel is ismeri, reagál rá. Fogása már olyan erős, hogy képes lenne megragadni az ujjadat is. A szopizást úgy gyakorolja, hogy ujját szopogatja, ez jól látható olykor az ultrahang felvételeken is. Tüdeje már képes lenne a lélegzésre, de még mindig csak orvosi segítséggel. A 30. héten született babák túlélési aránya 9:10-hez.

Jövő ilyenkor már egy 42 hetes kisember ugrásszerű fejlődését figyelheted! Ugye, hogy nem egyszerű?

A tested

Bár lehet, hogy nem így érzed, egy kis testgyakorlással meg tudod őrizni fittségedet és erődet. Tegyél kényelmes, hosszú sétákat a környező utcákon vagy ússz egy pár hosszt az uszodában. A helyes testtartás sokat segíthet abban, hogy közérzeted is jobb legyen, az alvási problémák ellen pedig jó szolgálatot tehet egy párna, amellyel meg tudod támasztani lábaidat és hasadat. Az oldalfekvés is segíthet.

Gyakran kínozhat erős gyomorégés. Ezt a gyomrodat egyre jobban nyomó méhed okozza, de ne keseredj el. Ha étkezések után még úgy 30-45 percig ülő helyzetben maradsz, kisebb az esélye ennek a kellemetlen tünetnek, de ha mégis zavarna az éjszakai pihenésben, próbálj meg félig ülő, támaszkodó helyzetben aludni. Egyesek szerint az is segíthet, ha többször, kisebb adagokat eszel a nap folyamán, és ha tartózkodsz a fűszeres, zsíros és nehéz ételektől. Mielőtt bármilyen gyógyszerhez nyúlnál a gyomorégés miatt, kérdezd ki orvosod véleményét – a szódabikarbónát pedig kerüld messzire.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Mostantól egészen születéséig, gyermeked súlyra gyúr inkább és nem hosszra. Azaz súlya gyorsabban gyarapszik majd, mint a termete. Mostanra tüdeje és emésztőrendszere is szinte teljesen érett a kinti életre. Kisbabád irisze a fényre már összehúzódik, majd kitágul. Bőre pedig már nem pirosas, hanem finom, babarózsaszín, hála a bőr alatt felhalmozott fehérzsírsejt raktáraknak. Körmei már elérték az ujjak végét. Már több, mint 1,5 kiló és 41 centi.

Az általad tapasztalt légszomjaknál eszedbe juthat, hogy gyermeked esetleg nem jut elég oxigénhez. Ez nem igaz: a méhlepény tökéletesen ellátja magzatodat a szükséges mennyiségű oxigénnel.

Egy év és kisbabád már egy 43 hetes törpeterminátor lesz! Most még nem hiszed, pedig?

A tested

Időnként megfájdulhat a hasad a súlytól, egyre növekvő albérlőd miatt pedig bordáid és medencéd is sajoghat. Bár csodás dolog, hogy gyermeked ilyen szépen fejlődik, nem mindig felhőtlen az öröm, igaz? A nyomás és a növekvő súly különféle fájdalmakat produkálhat, ezek közül a leggyakoribbak a hát és derékfájás, valamint a medencetáji fájdalmak. Kérd meg partnered, hogy masszírozzon meg, vagy vegyél egy melegítő párnát, ez igen hasznos lehet mostanság. És továbbra se feledkezz meg a helyes testtartásról, a tornáról, valamint a finom nyújtásról, ami szintén segíthet.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Magzatod most már a nap 90-95%-át átalussza. Bőre egyre vastagabb és rózsaszínebb. A héten még aktív lehet, de mostantól másképp és kevesebbet is fog mocorogni. Arcáról már eltűnt a legtöbb ránc, fejét pedig szinte loboncként is boríthatja a haj. A súlygyarapodás felgyorsult: most már 2 kiló, míg hossza csak 43 centi.

Jövő ilyenkor már egy 44 hetes bébi gyakorolja majd otthon az első szavakat! Maaa-mmmaaa?

A tested

A gyermekvárás lassacskán tényleg kissé terhesnek érezheted. Pihenj annyit, amennyit csak lehet. A kellemetlenségek ellen sok mindent tehetsz: masszázs, relaxációs technikák, nyújtás, torna, helyes testtartás és egészséges, kiegyensúlyozott étrend. Ne használj semmilyen fájdalomcsillapítót, míg nem egyeztettél az orvosoddal!

Egyre gyakrabban eszedbe juthat, vajon milyen lesz valójában a szülés. Attól függően, kinek teszed fel a kérdést, számtalan választ hallasz majd, ezek közül nem egy lesz rémséges, félelmetes. De a tanulmányok és felmérések szerint csupán a megkérdezett nők 10% állította, hogy valóban fájdalmas volt a szülése, míg 10%-uk semmiféle fájdalmat nem tapasztalt. A többiek a két végpont közötti területen helyezkednek el. A te szülésed egészen más lesz, mint a többi asszonyé, hiszen fájdalomtűrésed, a vajúdás alatti beavatkozások, igénybevett gyógyszerek mind különbözőek lesznek. A vajúdás fájdalmaira számtalan tényező hatással van.

Szervezeted ekkor már termeli a relaxin nevű hormont, amely a medenceszalagokat lazítja, tágítja, így a szülés alatt a csontok képesek lesznek egymástól eltávolodni. Hatása járásodon is érződik, kissé pingvinessé válik majd, ahogy lábaid is távolabb kerülnek egymástól, de a szülésnél hálás leszel ezért. És természetesen, a szülés után ismét a szokott járásoddal tolod majd a babakocsit.

Méhed csúcsa már több, mint 10 centivel a köldököd felett van.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

A szülésig a magzatvized mennyisége már nem változik, de gyermeked továbbra is rohamtempóban növekszik odabent. A feje és agya is egyre nő, zsírtartalékai lassan csinos hurkákba állnak, bőre pedig már szinte teljesen rózsaszín. Ha kisfiút vársz, heréi a vesék mellől mostanra már a herezacskókba szálltak. Babád már 45 centi hosszú és több mint két kiló.

Jövő ilyenkor már egy 45 hetes csemete kissé fáradt mamája leszel! Hát nem elképesztő?

A tested

Mostantól súlyod akár heti fél kilóval is több lehet. Az enyhe vizesedés ekkor már természetes, figyelj a túlzott dagadásokra (főleg, ha két-három napnál tovább tartanak), különösen az arcodon. Ha hirtelen bedagadnál, azonnal hívd fel az orvosod.

Most már azt is meg tudod különböztetni, hogy magzatod a könyökével vagy a térdével bököd-e, pedig a mozgása egyre gyengébb és finomabb. Olykor megfigyelhetsz olyat is, hogy hasad ritmikusan rázkódik. Ezt a baba csuklása okozza, tüdejét trenírozza a légzésre. Tanulj minél többet a szülésről, a gyermekágyról és az azt követő hónapokról.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér
A babád

Magzatod viselkedése egyre inkább hasonlít egy újszülöttére. Ébrenlétekor szemei nyitva vannak, alváskor lehunyja. Már erősen tud fogni, körmeire pedig nem sokkal születése után ráfér egy alaposa manikűr. Elkezdődik az antitestek termelése, ezek az immunrendszer katonái, miközben bőre is egyre vastagabb védvonalat képez. Most már 46 centi körüli a hossza, súlya pedig 2,5 kiló. Ha most születne, már 95% esélye lenne a túlélésre!

Már csak 12 hónap, és gyermeked 46 hetes minitornádóként teper majd végig a lakáson, pakolva, játszva, tanulva! Csak győzd követni, no meg kivárni!

A tested

Szervezeted egyre inkább a nagy eseményre készül, ennek jegyében méhed egyre gyakrabban tart edzéseket, azaz egyre gyakrabban észlelhetsz erősebb összehúzódásokat. De ezek még nem a vajúdás fájdalmai. Itt az ideje, hogy megtanuld a vajúdás három alapfázisát:

Első fázis: Akkor kezdődik, mikor már rendszeres fájásaid vannak, amelyek egyre sűrűbben és erősebben jelentkeznek. Előjelei lehetnek, ha távozik a nyákdugó (bár ez akár több nappal előtte is kipottyanhat), ha hasmenésed van, étvágytalan vagy és valahogy sehogy sem találod a helyed. Kórházba akkor szokás indulni, ha a fájásaid már 1 perc hosszúak és 10 percenként jelentkeznek. Ezekkel a fájásokkal megkezdődik a méhszáj lassú tágulása. A fájások fokozatosan erősödnek és sűrűsödnek, így egyre inkább befelé figyelsz, és kizárod a külvilágot. A tágulási szakasz és az átmeneti szakasz között van rá egy kis időd, hogy felvedd azt a testhelyzetet, ahogy szülni szeretnél. Az átmeneti szakasz egy rövid, de rendkívül kemény része a szülésnek, amikor a fájások szinte egymást érik, igaz, erősségük alacsonyabb, mint a tágulás alatt, de a szakasz végére méhszájad teljesen kinyílik (a teljes tágulás kb. 10 centi, vagy ahogy az orvosok mondják, 5 ujjnyi).

Második fázis: Méhszájad már teljesen nyitva áll, a baba feje beilleszkedett. Erős székelési ingert is érezhetsz, bár ma még mindig kapnak a kismamák a szülés előtt beöntést a legtöbb helyen. Ekkor kezdődik a kitolás, azaz most bújik elő a baba a méhedből a szülőcsatornán át. A kitolási fájdalmak jól elkülöníthetők és másmilyen fájdalmat jelentenek. Ha nem kaptál fájdalomcsillapítást, úgy érzed, sürgősen nyomnod kell. Ha kaptál, nem fogod érezni ezt a nyomási kényszert, így majd a szülészek, szülésznők segítenek neked azzal, hogy mondják, mikor nyomj. Ha gátmetszést végeznek, akkor valamikor most csinálják. De általában várnak egy fájásra, és fájás közben történik meg a dolog, így nem fogod érezni. A fázis végére előbújik a TI gyermeketek!

Harmadik fázis: Ez a lepény születése. Kb. 5 perccel a baba megszületése után ismét jelentkeznek a fájdalmak, igaz, már nem annyira élesen. Olykor a kórház személyzete némi fizikai segítséget is ad ahhoz, hogy a méhlepény mihamarabb megszülessen.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Gyermeked már-már pufóknak mondható odabent. Lábai és karjai új formát kapnak a rajtuk gyűlő zsírpárnáktól. Magzatod már szinte teljesen kitölti a méhedet, így még kevesebb helye van a mozgásra. Tüdeje immár teljesen érett, és tökéletesen termeli azt a felületaktív anyagot, amely majd segít az oxigénfelvételben. Hossza már 46-48 centiméter, súlya 2,5 kiló. Ha most születne meg, már 99%, hogy semmi baja sem lenne.

Röpke 12 hónap, és egy 47 hetes kisbaba büszke mamája leszel! Nincs ám messze!

A tested

Mostantól lehet, hogy méhnyakadra is külön figyelmet fordítanak az orvosok. Azt figyelik, hogy nincs-e nyitva a méhszájad, ami annak a jele lenne, hogy hamarosan a szülőszobán találkoztok. Most már kifejezetten nehezen megy az alvás, és ennek egy csomó oka lehet. Pl., hogy gyermeked akkora nyomást gyakorolhat a hólyagodra, hogy 45 percenként fel kell kelned miatta. Fájhat a hátad, dagadhat a lábad, és nehéz kényelmesen elhelyezkedni. A lefekvés előtti medencekörzések esetleg segíthetnek, kicsit fogd vissza a folyadékfogyasztást este, és csak akkor feküdj le, ha igazán fáradtnak érzed magad.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Magzatod heti negyed kilóval gyarapítja saját és a te súlyodat is. Így hát nem is csoda, hogy odabent egyre szűkösebben érzi magát. A zsírraktározásnak azonban fontos szerepe van abban, hogy a külvilágban is fenn tudja majd tartani testhőmérsékletét, és abban is, hogy immunrendszere elég fejlett legyen ahhoz, hogy fel tudja majd venni a harcot a bacikkal, vírusokkal. Hasad látványosan leereszkedhet (vagy nemsokára le fog ereszkedni), ahogy a baba feje a szülőcsatornába illeszkedik. Ezzel ő teljesen felkészült a születésre. Most már 48-50 centi hosszú és 2,75-3 kiló súlyú. Ha most születne, már szinte biztosan kutya baja se lenne, de az orvosi megfigyelésre mindenképpen szüksége lenne még!

Jövő ilyenkor már lehet, hogy egy 48 hetes babus első lépéseit felügyeled majd! De az is lehet, hogy erre még egy kicsit várnod kell majd.

A tested

Mostantól már egészen biztosan heti rendszerességgel jelentkezned kell az orvosodnál. Megkezdődnek az NST-vizsgálatok, és valószínűleg a szülés előtt még készül majd egy ultrahang is. Súlygyarapodásod eddig kb. 12.5-15 kiló körül mozog, de ez természetesen egyéni, akár kevesebb, akár egy picit több is lehet. Az a lényeg, hogy napi 2400-2500 kalóriát vegyél magadhoz egészséges, kiegyensúlyozott, tápláló ételeket fogyasztva. Tested keményen dolgozik, szüksége van az üzemanyagra.

A legtöbb baba ekkora már fejjel lefelé fordul. De a babák kb. 4% úgy gondolja, túl sok vér menne a fejébe, és inkább lábbal vagy popóval a szülőcsatorna felé helyezkedik. Semmi pánik, sok lehetőséged van, hogy rávedd porontyodat, fejjel lefelé jobb lenne. Erre a kórházban még speciális gyakorlatokat is tudnak mutatni.

Most már kérdezz rá a kórházban a szoptatással kapcsolatos dolgokra, a kórház rendszerére, a rooming-in lehetőségére, az alternatív szülési módszerekre, stb.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Magzatod irgalmatlan tempóra kapcsol az utolsó hetekben, mind növekedésben, mind súlygyarapodásban. Egyúttal szorgalmasan gyakorolja a légzőmozgásokat is, hogy idekint is megállja majd a helyét. Fejével mindig a fény illetve a hangforrások felé fordul, ahogy egy újszülött is. Ekkora már a babák nagy többsége fejjel lefelé helyezkedik el, kisebb részük még mindig popóval a szülőcsatorna felé fekszik.

A hét végére a kisbabád már tökéletesen érettnek tekinthető, mivel a terhesség tulajdonképpen már véget is ért. (Tekintve, hogy a fogantatás időpontja akár a középidőtől számított 2 héttel korábbra is eshetett?) A szülés mostantól bármikor beindulhat. Csemetéd már 49-51 centi hosszú és kb. 3.25 kiló.

Egy év múlva már egy 49 hetes poronty tölti ki a napjaidat! 24 órában!

A tested

Terhesség most már teljesnek tekinthető orvosi szempontból is, és ha beindulna a vajúdás, már nem fognak tenni semmit azért, hogy megakadályozzák a kicsi megszületését. Ha eddig még nem tetted meg, látogass el a szülészetre, és nézd meg, hol fog a kisbabád világra jönni. Ha nem teljesen ismeretlen a hely, te is jobban el tudsz majd lazulni, és így a szülés is könnyebbé válik. Rákérdezhetsz arra is, mi fog történni veled és a kisbabáddal, ott lehetsz-e, mikor vizsgálják, megkapja az első szurit, stb.

Ha otthonszülést tervezel, kérd meg a szülésedet kísérőket, hogy látogassanak el hozzátok, lássák, milyen terepre készüljenek.

Ha még mindig nem döntötted el, hogy az anyatejes vagy a tápszeres táplálást választod-e, most már meg kellene hozni a döntést. Rengeteg könyv, szakirodalom foglalkozik mindkét lehetőséggel, így biztosan könnyebb lesz választani.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

Kisbabád most már több, mint negyedkilót hízik hetente. A pisilés és a légzőgyakorlatok gyakorlása mellett beleiben egyre több mekónium (magzatszurok) halmozódik fel. Tüdeje még tovább érik, és fogása is egyre erősebbé válik. Most már kb. 51 centi hosszú, súlya pedig 3-3,5 kiló körül mozog.

Jövő ilyenkor már törheted a fejed, hogy 50 hetes törpéd első születésnapjára milyen ajándékot kapjon! Hihetetlen, ugye?

A tested

Áramütésszerű fájdalmat érezhetsz lábaidban és hüvelyedben is, köszönhetően annak, hogy gyermeked az idegeidet nyomja és egyre lejjebb nyomakszik a medencédben. Egyre gyakrabban érzel jóslófájásokat, amelyek még szabálytalanok ugyan, de fájdalmasak lehetnek. A fájások a hátadban, a csípődben, a hasad alsó részén és a medencédben is jelentkezhetnek.

A jóslófájások és az igazi, vajúdási fájások között az a különbség, hogy utóbbiak általában a méh csúcsától indulnak, innen sugárzik ki a méh egészére, majd a hátba és a medencébe. A valódi fájások ráadásul az idő haladtával egyre erősebbek lesznek és egyre hosszabb ideig tartanak, és a teshelyzet megváltoztatásával sem múlnak el.

Ha nem tudod eldönteni, hogy megindult-e a szülés, kérdezd meg orvosod. De emiatt ne aggódj – amikor eljön az ideje, biztos leszel benne, csak bízz a testedben!

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér

A babád

A lanugo (a puha fedőszőrzet) mostanra szinte teljesen visszahúzódott, miközben gyermeked még mindig veszett tempóban gyúrja magára a dekákat. Most már igazán semmi helye sincs odabent, szinte félbehajtva kénytelen szorongani, így mozgása sem túl aktív és gyakori.

Mostanra már tökéletesen készen áll a külvilágban rá váró megpróbáltatásokra. Zsírtartalékainak köszönhetően testhőmérsékletét is tartani tudja (de azért még mindig instabil lesz egy ideig a születése után, úgyhogy általános szabályként az javasoljuk, mindig egy réteggel több ruhát adj rá, mint amiben te jól érzed magad). Tüdeje is tökéletesen készen áll a légzésre. Itt az ideje, hogy kibújjon, és végre személyesen is találkozzatok! Hossza 51-55 centi között, súlya pedig 3,5 kiló körül mozog.

Egy év múlva már szervezed 51 hetes gyermeked első szülinapi zsúrját! Ugye, hogy azt a mindenit?

A tested

Kisbabád már biztosan beilleszkedett a medencédbe, ha eddig nem tette volna. Bár elsőszülő nőknél ez akár az utolsó pillanatig is várathat magára, de akár a szülés alatt is történhet. Előfordulhat, hogy kifejezetten bálnának és belassultnak, sutának érzed magad. Sutaságod csak annak köszönhető, hogy súlypontod megváltozása miatt nem érzed úgy az egyensúlyod sem. Bálnának meg nem vagy nevezhető, még akkor sem, ha termetes hasad van, hiszen az nem háj, hanem gyerek!

Eheti jó hírünk: Leszállt hasad már nem nyomja a belső szerveket, így levegőt is könnyebben kapsz.

Eheti rossz hírünk: Leszállt hasad ismét nyomja a hólyagodat, ezért mostantól még többször kell felkeresned a mellékhelyiséget, mint eddig. Méhcsúcsod már 17-20 centivel a köldököd felett áll.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Véres váladékozás
 • A nyákdugó távozása
 • Fészekrakó ösztön (bár ez előbb is jelentkezhet, és ha így van, mostanra tipp-topp, ragyogó lakásban olvasod e sorokat)
 • Súlyvesztés
 • Növekvő éhségérzet

A babád

Gratulálunk! Gyermeked már készen áll és bármelyik pillanatban megszülethet! Te felkészültél már az előtted álló nagy kalandra? Ez terhesség utolsó hete – vagy lehet, hogy tévedünk?

Nos, ha így lenne, és kisbabád nem ezen a héten bújik elő, akkor sincs semmi baj. A legtöbb gyerek nem a kiírt időre születik, hanem kicsit előtte vagy utána. De mindenképpen ki fog jönni! Ismeritek már a mondást? Repülő fent, gyerek bent még nem maradt! Lehet, hogy erre ugyan még várnod kell egy-két hetet, de légy türelmes, lazíts és nyugi.

Élvezd ki az utolsó napokat, aludj nagyokat, sétálj, menj moziba, találkozz a barátaiddal, később hónapokig nem lesz részed ilyesmiben. Babád odabent már 50-55 centi és 3,5-4 kilós is lehet.

A tested

Gratulálunk, megcsináltad! Hivatalosan ez terhesség utolsó hete – legalábbis reméljük! Tested most már minden lehetséges módon készen áll a szülésre, de lehet, hogy 1-2 hétig még várnod kell a nagy találkozásra. Ez teljesen normális, csak a nők 2%-a ad életet gyermekének a kiírt időpontban. A maradék 98% anyuka két héttel a kiírt időpont előtt vagy után szül. Használd ki a hátalévő időt, pihenj, foglalkozz magaddal és a pároddal egy kicsit, mozduljatok ki, romantikázzatok és készüljetek a baba érkezésére.

Ilyen tünetekre számíthatsz
 • Mellek: érzékenység, telítettségérzet, színváltozás a bimbóudvaron
 • Gyakori vizelési inger
 • Székrekedés
 • Gyomorégés
 • Alkalmanként fejfájás
 • Striák (a kakaóvaj vagy egy speciális krém segíthet a fékentartásukban)
 • Viszketés
 • Aranyér