Forrás: csúcsforma blog rendszeres testmozgástól

A rendszeres testmozgástól jobb lesz a közérzeted

A “száraz” elmélet után végre belevághatunk valami gyakorlatibba is. Ehetsz bármilyen egészségesen, ha nem mozogsz, akkor nem fogod az előnyeit élvezni. Persze egészségtelenül enni és egész nap egy helyben ülni a legjobb móka. Mégis a rendszeres testmozgástól az egész szervezeted megváltozik.

Olyan világot élünk, ahol a mozgásról tudjuk, hogy egészséges, hiszen a média is folyamatosan ezt szajkózza, mégsem mozgunk eleget (tisztelet a kivételnek). Most, hogy jön a tél meg a hideg, mindez hatványozottabban is igaz lesz, hiszen kinek van kedve kimozdulni ilyenkor a jó meleg fűtött lakásból?

Ilyen időkben különösen nehéz arról beszélni, hogy milyen mozgásformákat részesítsünk előnyben, hiszen már az is fél siker, ha valaki eljár rendszeresen futni. Mivel azonban arra törekszem, hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából a tanácsaim alapján, ezért mégis megteszem, ugyanis nem mindegy, hogy ha már mozogsz, akkor azt hogyan teszed. Jobban érzed tőle magad, vagy épp ellenkezőleg? Segít abban, hogy energikus és friss maradj, vagy inkább elszívja a maradék erődet is? Ha le szeretnél fogyni segít ebben, vagy sem? Ezeket a témákat fogjuk kicsit bővebben körüljárni.

Milyen mozgásra van szükséged?

Ahhoz, hogy a szervezeted ideálisan működjön több féle mozgást is kell végezned:

  • Alacsony intenzitású, a szivedet nem megterhelő mozgások. Ide tartozik a séta, alacsony tempójú biciklizés, vagy úszás, túrázás és még a házimunka is. A fitnessz oldalak aerob mozgásként szoktak rájuk hivatkozni. Közös jellemzőjük, hogy mivel nem nagy intenzitásúak, ezért a szervezeted zsír égetésével is tudja fedezni a mozgáshoz szükséges energiát. Nem emelik számottevően a pulzusod, így nem olyan fárasztó, sőt felfrissülsz tőle, és jobb közérzeted lesz.
  • Magas intenzitású mozgások, mint például a nagy tempójú futás, úszás, biciklizés, vagy egyéb hasonló sportok. Fitnessz berkekben kardio néven fut. Fejleszti az állóképességedet és a keringéstedet, cserébe fárasztó ezért nem tudod sokáig csinálni. Mivel hirtelen nagy energiákra van szükség, ezért az elsőszámú táplálékához fordul a szervezeted: a szénhidráthoz. Ezzel a mozgással zsírt nem nagyon tudsz égetni. A szervezeted ugyanúgy stresszként éli ezt meg, mint amikor azon izgulsz, hogy kész lesz-e valami határidőre. A mellékveséd kortizolt választ ki, ami a “stressz hormon”, felkészíti a szervezeted a harcra, vagy a menekülésre: leállítja, ami nem kell ehhez, a vért az izmaidba pumpálja, nő az éberséged. Rövid távon jó, hosszútávon káros. Onnan tudod, hogy ebbe a kategóriába esik a mozgásod, hogy minden nyílásodon próbálsz levegőt venni.
  • Súllyal végzett mozgások, és itt nem csak a konditeremre, meg a tárcsákra gondolok, hanem akár saját testsúllyal végzett bármilyen tevékenységre is (fekvőtámasz, felülés, guggolás, sziklamászás stb). Jótékony hatással van az izületeidre, kötőszöveteidre és izmaidra is, ezektől fejlődnek igazán. Nyilván módjával érdemes nekiállni, nem kell egyből szétszakadni. Ha rendszeresen végzed javul a testkompozíciód, könnyebben tudsz a későbbiekben is valódi fizikai munkát végezni.

Hogyan érdemes mozogni? Mire számíthatsz a rendszeres testmozgástól?

A legfontosabb, amit először megtehetsz az egészségedért, hogy minél több alacsony intenzitású mozgást végzel. Ennek könnyű nekiállni, és nem hogy elfáradsz benne, de még jobban is fogod érezni magad utána. Olyan egyszerű dolgokkal is el lehet kezdeni, hogy lift helyett a lépcsőt választod, vagy gyalog mész a boltba, munkahelyedre, minden olyan helyre, ami belátható közelségben van. Egy idő után a 45 perces séta (kb 4-5km/h-ás átlagos tempóban) sem fog gondot okozni, és felfrissülten folytathatod a napodat, miközben még a rajtad levő zsírból is égettél. Tiszta haszon nemigaz? Aztán tovább lehet lépni, és hétvégén, vagy amikor időd engedni, akkor elmenni túrázni egyet. Ilyenkor ősszel amúgy is is gyönyörűek a fák, meg a természet. Gondolj bele mennyivel jobban telne a hétvégéd, ha nem a szobában ülnél egész nap, hanem egy jó kis túra után mennél aludni. A következő heted biztos jobban indulna.

Emellett szükség van súllyal végzett mozgásra, edzésre is, hogy legyen erőd és az izmaidat is karbantartsd. Nem feltétlenül kell konditerembe menni, ott meg órákat tölteni, bőven elegendő, ha otthon 30 percben csinálsz mondjuk fekvőtámaszt, guggolást, felülést, meg húzódzkodást, tolódzkodást. Ez, mivel az alacsony és a magas intenzitás között van félúton, ugyanúgy fel fog frissíteni, és egy kis boldogság hormont (endorfint) is nyersz belőle. Utána úgy fogod érezni, hogy bármire képes vagy. Persze akinél van erre lehetőség/kényszer az nyugodtan hasogathat, majd rakodhat fát, mászhat sziklát, vagy evezhet, ezek mind megfelelnek a célnak.

Végül pedig a keringésedről és az állóképességedről sem szabad elfeledkezni. A rendszeres testmozgástól ezen a területen is változásokra számíthatsz. A héten legalább egyszer fuss/ússz/biciklizz rövid távokat, de akkor adj bele mindent. Ez a rövid idejű nagy megterhelés karbantartja a keringésed, és mellette megkapod a stressz hormon összes jótékony hatását. Nem szabad viszont túlzásba vinni, mert hosszútávon fáradtsághoz és kiégéshez vezet. Bármilyen sport megfelelő. Én például tudom magamról, hogy utálok futni, mert nincs ami motiválna. Sokkal jobban szeretek mondjuk úszni vagy fal labdázni. A célnak minden olyan mozgásforma megfelel, ahol rövid távon, de mindent beleadsz a mozgásba.