Fiatalos, modern lendülettel olvasol? Neked a bekezdések utáni – narancsszínnel írt – rövid verziót ajánljuk, amennyiben a HASHTAGEK kapcsán magadra ismersz.

#lenyegfunvagyok

#24oratulkeves

#nincsidomarizsara

#sokamunkam

#likeazeletem

#okosanelek

Parabén

Sokat hallunk arról, hogy a kozmetikumokba kerülő tartósítószer, amit ebben a cikkben hívjunk parabénnek, milyen hatással van szervezetünkre. Számos cikk és tudományos leírás jelent már meg azzal kapcsolatban, hogy mi is ez a kémiai vegyület? Vajon kell-e félnünk tőle? Mi az a kontakt dermatitisz?

Kutatók vs. termékgyártók! Lássuk, jelenleg milyen részletek vannak birtokunkban ezzel kapcsolatban!

A parabén egy kozmetikumokba kerülő tartósítószer. Miért használjuk, ha nem egyértelműen jó?

 Kémiai vegyület?!

Muszáj ezt? Sosem szerettem a kémiát!

Igen, sajnos muszáj! Szükség van rá, mert a vízbázisú* termékek rövid időn belül tönkremennek. A felbontott krémek megromlanak, és káros penésszel fertőződnek. Eredeti szavatosságuk töredékét sem tudnák nyújtani, így folyamatosan kéne drogériákba járnod ahhoz, hogy üde, hidratált, friss és bársonyos legyen a bőröd. A ráncokról, striákról, aknékról, bőrhibákról nem is beszélve. Ha ezeket mind-mind tudomásul vesszük, lényegében valóban szükség van rá, de nem lehet valami mással kiváltani? Milyen termékekbe kerülnek?

Általuk hosszú ideig eltarthatóak a kozmetikai termékek, tehát elvileg elengedhetetlen lenne használatuk. Vagy nem?

*Mik a vízbázisú kozmetikumok?

Pl.:

 • arckrémek
 • kézkrémek
 • testkrémek
 • általános hidratálók

 Gyors kémiai ismertető – Ne ijedj meg!

Csak egyféle vegyületről beszélünk?

Neeeeem, egy egész listányi kémiai egyvelege van a parabénnek:

 • Metilparabén E218: bő vízzel kell eltávolítani, ne kerüljön lefolyóba, irritálja a szemet
 • Etilparabén E214
 • n-Propilparabén : bő vízzel kell eltávolítani, ne kerüljön lefolyóba, irritálja a szemet
 • Butilparabén: irritálja a szemet és a légutakat
 • Izobutilparabén
 • Izopropilparabén
 • Benzilparabén
 • valamint ezek sói

Használják még: krémek, gélek, viaszok, ceruzák, hajtógázas- és pumpás sprayk, folyadékok, emulziók, viszkózus folyadékok, paszták, aeroszolok, porok, hajszínezők és festékek, törlőkendők, párnák, ajakápolók, rúzsok, stb. Továbbá gyógyszerek, élelmiszerek, zsírok, olajok, cipőápoló krémek, textilek, ragasztók tartósítására használják is.

Elsősorban kozmetikumokkal, élelmiszerekkel és gyógyszerekkel juthatnak szervezetünkbe.

Előfordulhat az is, hogy irritációkat okoznak ezek a tartósítószerek.

 

Most káros vagy nem?

Már az 1920-as évektől alkalmazzák ezeket a kémiai vegyületeket. Amikor a kutatók elkezdtek foglalkozni a parabén élettani hatásával, különböző eredmények születtek, de végül úgy találták, hogy hatással van a hormonháztartásra. Ösztrogénszerűen (nemi hormoncsoport) viselkednek és károsítják a hormonrendszert. 2004-ben a kutatások azt feltételezték, hogy a dezodorok parabénjei okolhatók a mellrák kialakulásáért. Az EFSA (In. Vivo) kísérletek is alátámasztották a parabének ösztrogén hatását, de a kozmetikumokba kerülő tartósítók nem mutatták ezt a hatást. A káros anyagok csupán az élelmiszeriparban használt tartósítószerek kapcsán és a gyógyszeriparban használt készítményekben voltak kimutathatóak. 2005-ben további kutatásokat végeztek, amiből kiderült az is, hogy az általánosan bevitt mennyiség a veszélyes szintet nem éri el. Bár az angol kutatók veszélyesnek tartják, ezzel szemben a kanadai és az USA környezetvédelmi hatóságai a parabént nem szerepeltetik a káros anyagok között.

Van ország, ahol a kutatók károsnak tartják, de Amerikában például nem. Leginkább az élelmiszerek és gyógyszeripari termékek okozhatnak problémát.

 

Érzékenység? Lehet!

Rövidtávon – az arra érzékenyek – észrevehetnek különböző parabén okozta tüneteket. Ez az úgynevezett kontakt dermatitisz.

Leginkább foglalkozási bőrbetegségről beszélünk, ahol közvetlen kapcsolatba kerülhetünk ezekkel az anyagokkal. Megfogjuk, belélegezzük stb.

Érzékenység = kontakt dermatitisz Tünetek: gyulladás, bőrpír, hámlás, berepedezés, csalánkiütés.

 

Hogy kerüljem el?

Általánosságban érdemes törekedni a minél kevesebb tartósítószert tartalmazó termékek fogyasztására. Kerüljük a káros hatású vegyületeket tartalmazó ételeket, kozmetikumokat, és – amennyiben lehetséges – gyógyszereket is. Válasszunk kellő utánajárás után olyan termékeket, kozmetikumokat, élelmiszereket, amelyek – feltehetően – nem tartalmazzák ezeket a vegyületeket.

Leginkább a feliratok alapján lehet tájékozódni. Számos gyártó termékén szerepel logo és PARABEN FREE felirat. Fókuszálj a piktogramokra!

Sohasem jó a tartósítószerek túlzott bevitele, mert sejtburjánzást is eredményeznek.

Keresd a PARABEN FREE (parabénmentes) feliratot!

Kerüld az E betűs tartósítókat és fókuszálj a természetes növényi tartósítószerekre.

 

Kiváltható a parabén?

Nos, hála a kutatóknak mára számos természetes anyaggal pótolható a parabén. Természetes megoldást nyújthatnak egyes vitaminok, pl. az E-vitamin, valamint esszenciális olajok, úgymint szőlőmag kivonat, citrom-, levendula-, teafaolaj, melyek antimikrobiális hatásúak. Tehát jó hír, hogy nem fog tönkremenni kedvenc krémed!

Kozmetikumokban alternatívát jelenthet még az etilalkohol megfelelő koncentrációban történő használata, valamint alkoholos növényi kivonatok alkalmazása.

Természetes tartósítószerekkel elkerülhető a parabén használata. Bár kissé időigényes, de olvasd el figyelmesen a terméken található tájékoztatót!

Parabénmentes baba kozmetikumok 

Parabénmentes termékeink – FrezyDerm