Nehéz lenne igazságot tenni a természetes szépségápolás hívei és az ellentábor között. De ha valaki szeretne parázs vitákat olvasni erről, akkor bátran szörfözzön a témában! Garantálom, hogy le fog esni az álla a hölgyek között kibontakozó vérre menő viták tengerében.
Talán az egyetlen, amiben egyetértés van, az az, hogy a 21. századi dolgozó nő sminkel. Csakhogy pont ebből fakad a heves vita: nem mindegy, hogy mivel sminkel! Már az elején szeretném leszögezni, hogy nem akarok igazságot tenni. Sőt, azt is bátran ki merem jelenteni, hogy egyik tábornak sem vagyok a megrögzött képviselője.

Forrás: iStockphoto/Jacob Wackerhausen

Ugyanakkor (nyilván nem meglepetés, de) van róla véleményem, ami a kozmetikus iskolában eltöltött éveknek köszönhetően egy hajszálnyival remélhetőleg talán több, mint laikus fecsegés.
Szerény álláspontom dióhéjban:
1. Felejtsük el a reklámokat!
Teljesen felesleges egy pillanatig is a jól hangzó reklámokra hagyatkozni. Persze kecsegtető, ha Palvin Barbi vagy Andie MacDowell mosolya hirdeti a tökéletes álomterméket, de ez még semmire sem garancia. Ellenben nem árt tudatosítani, hogy a szépségipar, ahogy a neve is mutatja: egy üzletág, amit jövedelmezővé kell tenni.
2. A pénz nem minden
Sokszor jólesik azt hinni, hogy ha valami sokba kerül, akkor borítékolt a minőség. Sajnos ez egyáltalán nem fedi a valóságot. A drogériákban kapható termékek nagy része nem azért drága, mert jó, hanem mert rengeteg reklám van mögötte. Gondolj csak bele: a fentebb említett világsztárok gázsija nem két fillér!
3. Józan paraszti ész
Nem kell túlgondolni a dolgot! Helyette egyszerű logikával kell eljárni. Ha pedig bizonytalan vagy, akkor szakember segítségét kérni. Sokkal hatásosabb, mint folyton pofára esni.

 

Forrás: iStockphoto/Minerva Studio

 

Na, és akkor nézzük, hogy mit érdemes figyelembe venned, ha natúr dekorkozmetikumok használására adnád a fejed!
Még itt az elején tegyük tisztába, hogy minden biokozmetikum natúrnak számít, de nem minden natúr bio. A képlet nagyon leegyszerűsítve: a bio esetében sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelni.
A natúr alapanyagokból készült sminktermékek számos jótékony tulajdonsággal bírnak, ellentétben a szintetikus anyagokból előállított társaikkal. Viszont nem árt néhány szempontot mérlegelni, mielőtt kifosztanád a pénztárcádat:
  1. Higiénia: Elképesztően fontos a termékek készítésénél a higiénia. Teljesen mindegy, hogy milyen jók az összetevők, ha az eljárás során nem megfelelően járnak el. Nyilván a nagy gyárakban ez adott, de a kézműves termékeknél ez sokszor nem kerül előtérbe, annak ellenére, hogy enélkül megette az egészet fene. – Pedig őket is ellenőrzi az ÁNTSZ.
  2. Jól hangzó szlogenek helyett személyes tapasztalat: Nem kell bedőlni a reklámnak! Ki kell próbálni, mert akkor úgyis minden eldől. A legtöbb helyről lehet ingyenes termékmintát kérni, aminek a lehetőségével élni kell. De ha ingyenesen nem is lenne (nekik is élni kell valamiből alapon), akkor az elején kisebb kiszerelésben teszt jelleggel vásárolni mindenképpen tanácsos.
  3. Felkészülni a változásra: Fontos tudatosítani, hogy egy natúr termék állagra, illatra eltérhet (vélhetően el is fog) a megszokottól. Az alapozó sok esetben nem lesz olyan könnyen felvihető, de cserébe garantáltan nem fog filmréteget képezni. Egyszerűbben fogalmazva: nem lesz olyan érzésed, hogy maszkot viselsz.
  4. Allergia kérdés: A natúr termékek is okozhatnak allergiát, ezért nagyon fontos, hogy a használat előtt végezz bőrpróbát. Az átállási időszakban előfordulhatnak allergiaszerű tünetek, de amint megszokja a bőr, elmúlik.
  5. Ne lehessen zavarba hozni a gyártót: Vagyis igenis van jogunk kérdezni, és ha a termék előállítója nem tud érdemi választ adni, akkor kezdjünk el aggódni. Érdemben tudjon minden kérdésedre válaszolni. Az meg legyen alap, hogy ő maga is a saját termékeit használja!

    Forrás:SHE

Ha természetes kozmetikumot keresel néz be hozzánk : FrezyDerm