Nemzeti Szín-Tér, Harcsa Veronika jazz-udvar és Kaláka Versudvar, Péterfy Bori & Love Band, Kiscsillag, Palya Bea, Lajkó Félix, Budapest Bár, Virtuózok – mindez egy helyen, a pénteken induló Művészetek Völgye fesztiválon. A három Balaton-felvidéki település, Kapolcs, Taliándörögd, és Vigántpetend utcáin tíz napon át több mint ezer kulturális programot tartanak. 

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye program- és marketingigazgatója elmondta, hogy bár mindhárom településen sokszínű a kínálat, Kapolcson a zene, Taliándörögdön a színház, Vigántpetenden pedig a irodalom és a komolyzene kapja a főszerepet a 26. alkalommal megrendezett fesztiválon.

A Művészetek Völgye kiemelt helyszíne lesz a taliándörögdi Nemzeti Szín-Tér, amelynek programjait a Nemzeti Színház szervezte.

Itt adják elő egyebek mellett a Psychét, valamint a Fodrásznő című drámát. Hobo feldolgozásában a Ballada a két sebzett hattyúról című előadást a Nemzeti Színház társulatával láthatják a nézők. Továbbá fellépnek a Kaposvári Egyetem hallgatói is – fejtette ki a programigazgató.

Hozzátette: a taliándörögdi előadások másik helyszíne a Színház Színpad lesz, amely a hazai kortárs színházi társulatok legfrissebb előadásaival vár mindenkit. Itt szerepel majd a Forte Társulat, az Orlai Produkciós Iroda, Mácsai Pál, Müller Péter Sziámi Pintér Béla Társulatával közös produkciója. Valamint itt lehet megtekinteni Szirtes Edina Mókus diafilmprojektjét, a Maladype Színház, a Tünet Együttes és a Nézőművészeti Kft. előadásait, illetve egy külön helyszínen a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak produkcióit – fűzte hozzá.

Filmekben sem lesz hiány a völgyben.

A Művészetek Völgye nemzetközi dokumentumfilmeket is felvonultat a közönségnek a Taliándörögdön, a vetítéseket beszélgetések követik – közölte Oszkó-Jakab Natália. Hozzátette: a taliándörögdi Ősök Házában lesz idén a Fonó Udvar, ahol világzenei slágereket hallgathat a közönség. A LEMangURIA mozgásligetben táncolni, mozogni lehet majd, a Wartburg Templomkertben koncertekkel, bábszínházzal, előadásokkal, közösségi programokkal várják az érdeklődőket. Kapolcson a Momentán Társulat gyerekprogramokkal, előadásokkal, improvizációkkal készül. A Harcsa Veronika Udvarban délelőttönként kézműves foglalkozásokkal, jógával, este pedig jazz-zenével várják a látogatókat. A Muharay Udvarban és a Folk Udvarban a népművészettel, hagyományokkal lehet ismerkedni. A kapolcsi római katolikus templom a komolyzenei koncerteknek ad otthont, és idén is vár mindenkit a Modern Art Orchestra és Hobo helyszíne. A Design Terminál és a Kaláka Versudvar is rendkívül igényes programokat vonultat fel- részletezte a programigazgató.

A fesztivál nagyszínpadán, a MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon fellép mások mellett az Ivan & the Parazol, Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma, az Irie Maffia, az Anna and the Barbies, az Ocho Macho, a Brains, Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag és az Erik Sumo Band. Ezen a színpadon ad koncertet Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix & Óperentzia és a Budapest Bár, a fesztivál zárásaként pedig a Skye and Ross from Morcheeba lép színpadra – közölte.

Oszkó-Jakab Natália beszélt arról is, hogy Vigántpetenden az irodalmi helyszín vendége lesz mások mellett Bíró Gergely, Király Zoltán, Alexa Károly. Ezen kívül bábszínház, filmszínház várja az érdeklődőket, a vigántpetendi templomban pedig komolyzenei koncertek nyújtanak kikapcsolódást.

A programigazgató szavai szerint a vigántpetendi Csóromföldén láthatóak majd a Hello Wood alkotóközösség idei művei. Az építészek, designerek, képzőművészek idén a letelepedés és az otthonteremtés kérdéseire igyekeznek majd választ keresni – jegyezte meg.

A települések között Csigabusz közlekedik, a programválasztást a fesztivál megújult mobilalkalmazása segíti – fűzte hozzá.

Részletes program: https://www.muveszetekvolgye.hu/

Forrás: ujszo.com