Mi az a koszmó?
koszmo
koszmo

A koszmó a gyermekek fejbőrén megjelenő egyfajta seborrhoea. Zsíros, sárgás-barnás felrakódás a hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén jelentkezik és néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. A koszmó a leggyakoribb megnyilvánulása, mely a babáknál általában 3 hónapos kortól jelenik meg.

A kisbabák egy részének általában az első hónap végére koszmóssá válik a fejbőre, ami általában együtt jár az arcon észlelt úgynevezett tejkiütésekkel. A koszmó nem más, mint egyfajta seborrhoea, egy zsíros, sárgás, barnás felrakódás a hajas fejbőrön, mely elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén jelentkezik és néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. A dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb megnyilvánulása a koszmó, mely a babáknál általában a 3. hónap környékén jelentkezik, és 5-6, de akár 10-12 hónapos korig is jelen van.

Csecsemők és a kisgyerekek fejbőrén megjelenő koszmó leggyakrabban hideg, száraz időben jelentkezik, de ha a gyermek kimelegszik és izzadni kezd, az súlyosbíthatja a koszmó állapotát. Amikor csak lehet, kerüljük a sapka használatát, a baba fejét érje a szabad levegő. Ha megjelent a lerakódás, a sebes területet nem szabad felpiszkálni, dörzsölni, hiszen ez fájdalmat, vérzést, sőt akár a fejbőr elfertőződését is okozhatja. Ma már kapható, a kimondottan csecsemők számára kifejlesztett koszmó elleni olaj, amely kamillaolajat, E vitamint, és alfa-bisabololt tartalmaz.

A szeborrea – dermatitis seborrhoica – a bőr felszínes gyulladása, amely a hajas fejbőrön, arcon és olykor más bőrterületeken okoz zsíros hámlást. Jellemzően a fejbőrön, a szemöldök tájon jelentkezik felrakódás, majd innen terjed a fül mögötti tájra, a hajlatokra száraz vagy zsíros hámlást (korpásodás) okozva. Előfordulhat, hogy sárgás-vöröses hámló pattanások keletkeznek a hajas fejbőr határán, a fül mögött, a külső hallójáratban és a szemöldökön.

Seborrhea kialakulásának oka lehet:
  • öröklött tulajdonság
  • rendszertelen, zsíros táplálkozás
  • rossz levegő
  • napfény-, mozgáshiány
  • pszichés megterhelés
  • stressz is
  • Allergiás reakciót, korpásodást válthatnak ki egyes samponok, hajbalzsamok, hajfestékek.
Mit tehetnek az anyukák, ha a baba fejbőre koszmós?

Szakértőnk:
Dr. Taróczy Erika
Gyermekbőrgyógyász főorvos

Mi is hát a koszmó, vagy seborrhoea?

Seborrhoea (ejtsd: szeborrea) a fejen; túlzott, zsíros korpaképződés a hajas fejbőr területén, leginkább a fejtetőn, a kutacstájon. A korpádzás néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. Ha ezt leszedjük, az előbukkanó bőr vörös, néha sebes és nedvedző. Hasonló elváltozás támadhat a szemöldökön is. A koszmó nem vagy alig viszket.

Az ún. dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb és legenyhébb megnyilvánulása a koszmó, a gyulladás már az élet első 3 hónapjában megindul, fokozott faggyúelválasztás, korpádzás és pír kíséretében a hajas fejbőrön, leginkább a fejtetőn kialakuló sárgás-fehér, kissé zsíros, részben hámló, részben tapadós pikkelyes felrakódás formájában. Ez a felrakódás dörzsöléssel a fejbőrről lekaparható.

Előfordul önmagában is, de társulhat bőrbetegségekhez egyaránt. Sok esetben néhány hét alatt elmulasztható, a csecsemők legtöbbjénél szépen rendbe jön. Megelőzhető úgy, hogyha a puha szőrű baba hajkefe helyett erősebb sörtéjű kefét (körömkefe, vagy erősebb fogkefe) használunk a baba hajára. A finom dörzsölgetés a hajas fejbőrön enyhe vérbőséget okoz, így kevesebb a koszmó kialakulásának esélye. Nem kell izgulni, a kutacsok területén sem okozhatunk ezzel a módszerrel bajt! Véleményem szerint, hajat mosni a babának heti egy-két alkalommal célszerű, ilyenkor könnymentes, nem irritáló és gyógynövény alapú természetes hatóanyagokat tartalmazó babasampont válasszunk erre a célra!