Korán felkel, keveset, vagy szinte semmit nem alszik és sír?

A babám korán felkel…A szülők leggyakrabban a gyermek alvásproblémái miatt kérnek tanácsot a védőnőtől és a gyermekorvostól. 7 tuti tipp!

Mi a megoldás? 

Hogyan lehet a rosszul alvó babából, kisgyermekből jól, nyugodt alvó? Eleinte minden babának rendszertelen az alvása, sokszor, korán felkel nek és a szülők erre fel is készülnek, a hatodik hónaptól azonban újabb alvászavarok kapcsolódhatnak az előzőekhez – így még azoknak a gyerekeknek a fele is elkezd éjjelente felébredni, akik korábban végigaludták az éjszakát.  A kutatások szerint: a kilenc hónapos gyerekek 42 százaléka ébred fel éjszaka, ez az arány az egy-két éves gyerekeknél 20-26, a három évnél idősebbeknél pedig 14 százalék.

Hogyan legyen jó alvó a gyereked?

Macival nyugodt az alvás :) de nélküle Korán felkel :)
Macival nyugodt az alvás 🙂 de nélküle Korán felkel 🙂

Sok minden befolyásolja a babád alvásigényét és -ciklusát, ha gyakran felébred éjszaka, valószínűleg több szokást is meg kell majd változtatnotok az elkövetkező napok-hetek során.

 1. Hasznos rituálék

  Az esti lefekvési rutin és egy kedves rituálé sokat lendít a gyermekek elalvásában. Rituálé lehet: egy kellemes hangulatban eltöltött meleg fürdő, közös énekléssel a kádban, vagy törölközés közben lányoknak királynői hajfésülés, stb. Alakítsátok ki a saját kis esti szertartásotokat, amire vágyik a gyermek, és ami kicsit talán el is álmosítja – utána boldogan bújik majd az ágyba.

 2. Mennyi alvás kell a gyereknek?

  Az alvásigényre vonatkozó átlagos adat természetesen nem szentírás: gyermekenként eltérhet, hiszen minden kisgyerek alvásigénye más és más. A gyermekek különösen kíváncsiak arra, mi történik körülöttük, ezért sokszor olyan aktívak, hogy nem lehet észrevenni, mennyire fáradtak. A gyermekeknek mindazonáltal rengeteg alvásra van szükségük, ezért ha kicsit későbbre tesszük is a lefekvés idejét, akkor is mindig szem előtt kell tartani az egyéni alvásidejét.

  A gyermekek átlagos alvásszükséglete:
  • 1 évesen: 13 és fél óra
  • 2 évesen: 13 óra
  • 3 évesen: 12 óra
  • 5 évesen: 11 óra

 3. Fontos a napi rutin

  A napi menetrendtől való eltérés is negatív irányba befolyásolhatja a gyermek alvását – ha por kerül a fogaskerekek közé, megáll az élet, kizökken a gyermek a napi ritmusából és bármennyire is fáradt este, nem fog tudni elaludni. Épp ezért fontos, hogy bizonyos szabályszerűséget  állíts fel a napi rutinotokban.

 4. Felkészülés az éjszakára

  A kisbabák elalvása és felébredése szorosan kapcsolódik a pelenkahasználatukhoz. A kicsi felébred éjszaka a nedves pelenkától, ugyanakkor a legtöbb baba nem alszik olyan mélyen, hogy álmában lehessen tisztába tenni. Természetes, hogy az anyuka elalvás előtt pelust cserél, de azt sokan nem tudják:

  • hogy lefekvés előtt jobb már nem mozgatni, nem játszani a babával, mert ez késlelteti a nyugalmi állapot elérését, és hamarabb érkezhet éjjel a pisi.
  • Az éjszakai evést-ivást lehetőleg el kell hagyni (ahol már lehet),
  • vagy lecsökkenteni, hogy minél tovább bírja a baba hólyagja.

 5. A nyugodt környezet

  A nyugodt légkör az egyenletes éjszakai alvás alfája és omegája. A napi pergős ritmust az este közeledtével célszerű szép fokozatosan lelassítani – így az ébrenlétből az alvásba történő átmenet sokkal könnyebb lesz a gyermek számára. Szintén hasznos lehet a gyenge világítás  és a hangok tompítása is lefekvés előtt.

 6. Búcsú anyától?

  Az egyedül alvás nem feltétlenül jelenti a baba leválását, elválasztását az édesanyjáról. Az elválást először meg kell tanulnia a gyermeknek, és ez elválás legyen inkább lassabb folyamat, hogy a kicsi megértse, attól, hogy nem az édesanyja mellett fekszik az ágyban, még nincs egyedül. Mindig meg kell neki mutatni, hogy ott van a közelben, és mindig ugrik, ha szükség van rá.

 7. Sötétben jó aludni Fontos, hogy :

  • az ablakon vastag, nem átlátszó sötétítőfüggöny legyen,
  • és a gyerek ne legyen túl melegen felöltöztetve. Fülledt levegőben biztos többször fel fog ébredni, és nehezen alszik vissza.

 8. Alvás idegen helyen

  Nemcsak nyáron utazhat el néhány napra pihenni a család. Ilyenkor érdemes előre tisztázni a szállodában, hogy minden rendelkezésre áll-e a kicsi nyugodt alvásához, mi az, amit vinni kell a kedvenc alvótársán kívül. Fontos, ismerős közeget teremteni számára, hogy biztonságban érezze magát nappal, és éjszaka is.

Üdv.

MindenNőnek.hu