Kókuszzsír vagy kókuszolaj – Nézzük mit tudunk róla!
A kókuszzsír mindenki számára egy megfontolandó alternatíva a növényi olajok és állati zsírok mellett. Amit még az elején szögezzünk le: A kókuszzsír és a kókuszolaj egy és ugyanaz!
Köztudottan más zsírokkal és olajokkal szemben a kókuszzsír magas laurinsav tartalma miatt az egészségre gyakorolt hatása jelentős. Pozitív hatással van az emésztési és bélfunkciókra, méregtelenítő szervekre, elősegíti a testsúlycsökkenést. Antioxidáns és anti-aging hatású, támogatja a bőr gyógyulását ekcéma, herpesz, fertőzés esetén.
Miért szeretjük még a kókuszzsírt?
Ügyes fűszerezéssel is hozzájárulhatunk a kedvenc libazsírunk, pecsenyezsírunk ízvilágához. Sőt, a kókuszzsír friss kenyérre kenve, kis sóval hintve is kifejezetten finom. Magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180 fokig). Ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez, így sült krumplit, rántott húst, lángost vagy fánkot is süthetünk benne. Nem csak a bő olajban sütendő fogásokhoz ideális, a kókuszolaj segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk palacsintát, tükörtojást vagy éppen tócsnit is.
Kókuszolajjal készíthetünk rántást, a krumplipüréhez, zöldségkrémekhez, tepsiben sült köretekhez is tökéletes. A sütőbe szánt csirke bőre alá is tehetünk egy keveset belőle, ha azt szeretnénk, hogy az szaftos maradjon sütés közben. Magas hőfokon ég csak, így wokban való sütéshez is ideális a kókuszzsír.
A sokrétű felhasználása nem áll meg a főételeknél: A kókuszolaj süteményekhez is jól használható, sok esetben könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék. Kókuszolajat használhatunk kevert süteményekhez, muffinokhoz de kelt tésztákba is tehetjük. Kókuszzsír használatával készülhet kalács, de túrós vagy éppen krumplis pogácsában is tökéletesen megállja a helyét. A sütést kívánó sütemények esetén érdemes odafigyelni arra, hogy a kókuszzsír dermedt állapotában nehezen használható, így olyan receptek átdolgozásával kísérletezzünk, amelyekben folyékony vagy puha zsiradékra van szükség.
Amíg a bő zsiradékban sütésnél nem különösebben izgalmas, addig a kimért alapanyagokon nyugvó ételeknél érdemes tudni, hogy a kókuszzsírból kevesebbre van szükség, mint más zsiradékokból ezért ezeket a recepteket kissé át kell dolgoznunk.
A kókuszzsír nem igényel hűtőben való tárolást. Magas oxidációs pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, éppen ezért lehűtve leszűrve többször is felhasználható.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.