A kókuszzsír mindenki számára egy megfontolandó alternatíva a növényi olajok és állati zsírok mellett. Amit még az elején szögezzünk le: A  kókuszzsír és a kókuszolaj egy és ugyanaz!

Köztudottan más zsírokkal és olajokkal szemben a kókuszzsír magas laurinsav tartalma miatt az egészségre gyakorolt hatása jelentős. Pozitív hatással van az emésztési és bélfunkciókra, méregtelenítő szervekre, elősegíti a testsúlycsökkenést. Antioxidáns és anti-aging hatású, támogatja a bőr gyógyulását ekcéma, herpesz, fertőzés esetén.

Miért szeretjük még a kókuszzsírt?

Ügyes fűszerezéssel is hozzájárulhatunk a kedvenc libazsírunk, pecsenyezsírunk ízvilágához. Sőt, a kókuszzsír friss kenyérre kenve, kis sóval hintve is kifejezetten finom. Magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180 fokig). Ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez, így sült krumplit, rántott húst, lángost vagy fánkot is süthetünk benne. Nem csak a bő olajban sütendő fogásokhoz ideális, a kókuszolaj segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk palacsintát, tükörtojást vagy éppen tócsnit is.

Kókuszolajjal készíthetünk rántást, a krumplipüréhez, zöldségkrémekhez, tepsiben sült köretekhez is tökéletes. A sütőbe szánt csirke bőre alá is tehetünk egy keveset belőle, ha azt szeretnénk, hogy az szaftos maradjon sütés közben. Magas hőfokon ég csak, így wokban való sütéshez is ideális a kókuszzsír.

A sokrétű felhasználása nem áll meg a főételeknél: A kókuszolaj süteményekhez is jól használható, sok esetben könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék. Kókuszolajat használhatunk kevert süteményekhez, muffinokhoz de kelt tésztákba is tehetjük. Kókuszzsír használatával készülhet kalács, de túrós vagy éppen krumplis pogácsában is tökéletesen megállja a helyét. A sütést kívánó sütemények esetén érdemes odafigyelni arra, hogy a kókuszzsír dermedt állapotában nehezen használható, így olyan receptek átdolgozásával kísérletezzünk, amelyekben folyékony vagy puha zsiradékra van szükség.

Amíg a bő zsiradékban sütésnél nem különösebben izgalmas, addig a kimért alapanyagokon nyugvó ételeknél érdemes tudni, hogy a kókuszzsírból kevesebbre van szükség, mint más zsiradékokból ezért ezeket a recepteket kissé át kell dolgoznunk.

A kókuszzsír nem igényel hűtőben való tárolást. Magas oxidációs pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, éppen ezért lehűtve leszűrve többször is felhasználható.