Mikor kezdjük el mosni a baba fogát? Hogyan tanítsuk meg önállóan fogat mosni? Mikortól használjunk fogkrémet? Mit tegyünk, hogy megkedvelje a fogmosást?

Onnantól kezdve, hogy a babának kijött az első foga, elkezdhetjük tisztogatni a fogacskákat. Persze először még nem kell hosszasan sikálni őket, elég egy ujjadra húzott tetrapelussal vagy ujjra húzható babafogkefével áttörölgetni. A legkönnyebben ez úgy szokott sikerülni, ha a babát az öledbe ülteted. Jó szolgálatot tehetnek a kézbevehető, rágcsálható babáknak való fogtisztító eszközök is, amik formájukban fogkefére emlékeztetnek, de a fejük gumiból van. Ezeket nyugodtan odaadhatjuk a babának rágcsálni (a fogzáskor húzódó íny fájdalmának enyhítésére is jó lehet), ha pedig már megkedvelte, bevezethetjük, hogy minden étkezés után közösen fogat mosunk: te a saját fogkeféddel, ő pedig a „babafogkefével”.

Sokan nem tudják, hogy az anyatejes táplálás után nem kell fogat mosni, valamint a fogakat sem rongálja az anyatej, szoptatáskor ugyanis az anyamell a baba szájpadlásán vákuumot képez, így a tej csak rövid ideig van a szájban és alig találkozik a fogakkal.

Nem kell amiatt aggódni, hogy a fogmosással próbálkozó baba még nem tudja elég ügyesen tisztítani a saját fogát, hiszen a rágcsálás is tisztítja a fogakat, most elsősorban az a fontos, hogy a szokást elsajátítsa, és rendszeresen fogat mosson.

1 éves kor körül már vehetünk kifejezetten kicsiknek való fogkefét is (léteznek kifejezetten 1-2 éveseknek szánt fogkefék, amik puhábbak, így a kicsi nem tudja felsérteni velük az ínyét. Ezekre másfél éves kortól már fogkrémet is tehetünk, azonban mindenképpen a gyermek korának megfelelő fogkrémet használjuk! Ekkor még csak egészen kicsi fogkrémet tegyünk a fogkefére, 2 éves kor után már borsónyi adagot használhatunk.

Ebben a korban is alapvetően az a fontos, hogy a kicsi megkedvelje a fogmosást. Ne aggódj, ha még nem pontosak a mozdulatai vagy, ha hamar megunja a sikálást, ha minden főétkezés után (naponta 2-3 alkalommal) fogat mostok, az elegendő. Hogy biztosan elég hosszan mossa a fogát, kitalálhattok egy kis fogmosó mondókát, amit ilyenkor mindig elmondasz neki (pl. Most felül mossuk, sikasikasikasika, most alul mossuk sikasikasikasika…)

Ahogyan a fogmosást, úgy az öblítést is meg kell tanítani a kicsiknek, de nem kell megijedni, ha az elején a kicsi még nem tudja kiköpni vagy lenyeli a vizet.
A dackorszakban előfordulhat, hogy a kicsinek nincs kedve a fogmosáshoz, nem akarja, ilyenkor el lehet neki mesélni a fognyűvő manó meséjét és fogmosáskor a fogkefével „kizavarni” a manót, nehogy éjszaka megegye a fogacskákat

A fogakat a mosáson kívül a rágás is tisztítja, érdemes tehát minden nap ropogós zöldségeket, gyümölcsöket adni a kicsinek (pl. almát, répát, karalábét).
A fogak egészségének megóvása érdekében lehetőség szerint ne adjunk a kicsinek szénsavas üdítőitalokat, gyümölcsleveket, cukros édességeket (vagy, ha igen, akkor csak különleges alkalmakkor, ne legyenek ezek az ételek a mindennapok részei!) Ha ilyesmit kap a gyerek, akkor ne tartsa sokáig a szájában, gyorsan nyelje le és utána mosson fogat! Sokan nem tudják, de savas ételek fogyasztása után nem szabad rögtön fogat mosni (pl. narancs, limonádé), ilyenkor legalább fél órát várjunk és csak puha sörtéjű fogkefét használjunk a fogmosáshoz!

Sok hasznos információt tudhattok még meg a gyerekek fogápolásáról az Orbit negyedik éve futó edukációs kampányának keretében a www.szajharmonia.hu oldalon. A kampány részeként, ha 2017. május 1. és június 30 között Orbit rágót vásároltok, az árának 1%-ával az SOS Gyermekfalvakat támogatjátok.

Forrás: Vida Ági

Fogápolási eszközök között tudtok a webshopunkban mindennonek is  válogatni!