A legtöbb nő életében már átesett valamilyen hüvelyi fertőzésen, pedig nem kellene! Tudta, hogy még az antibiotikumos kezelés is okozhat problémát?

Azt mindannyian tapasztaltuk, hogy a női test védelmi vonalai gondos törődést igényelnek. Az odafigyelés ellenére mégis minden korosztályban lehetnek intim területeket érintő fertőzések. Összefoglaltam hát a legfontosabb tudnivalókat a megfelelő intim ápolás és védelemről, a betegségek megelőzéséről és elmondom azt is, mit tehetünk, ha mégis baj van.

Mivel a bőr az intim testrészeken nagyon vékony, kevésbé áll ellen a betegségeknek, így gyakoriak lehetnek a kellemetlen tünetekkel járó panaszok, pedig a megfelelő intim ápolás a legtöbb problémát elkerülhetővé tenné.

Gondolta volna, hogy korosztályonként változó az intim terület kémhatása?

A hüvely váladékának összetétele az élet folyamán többször változik. Születéskor steril, majd megtelepszik rajta a bőr flórája. Az anya hormonjainak hatására átmenetileg savassá válik, ekkor megtelepszenek rajta a lactobacilusok. A hormonhatás megszűntével a vegyhatás lúgos irányba tolódik, ez a pubertáskorig megmarad. Ekkor a saját hormonális működés következtében felszaporodnak a lactobacilusok, amelyek védenek a helyi és felszálló fertőzések ellen. Termékeny korban lévő nők esetében a normál hüvelyflórát többféle baktérium alkotja, savas közeget hoz létre, mely a menstruációs cikluson belül is változhat. Menopauzában jelentősen csökken az ösztrogén hormon szintje, emiatt a hüvelyi nyálkahártya sejtjeiben károsodik a tejsavképződés, a laktobacilusok helyét egyéb baktériumok foglalják el.

A sérülékeny egyensúlyi helyzetet befolyásolhatják:
  • hormonális tényezők, mint terhesség, nőgyógyászati beavatkozás, akár fogamzásgátlás
  • terápiás kezelések: antibiotikum, gombaellenes és rákellenes szerek
  • vagy egyéb betegségek, mint pl. a cukorbetegség.

 

Tudta-e, hogy az intim ápolás keretében korosztályonként más mosakodót kell használni?

Csecsemőknél gyakorta fordul elő, hogy a baba popsija vagy a kislányok nemi tájéka pirossá válik sokszor nyűgössé téve a kisbabát. Pelenkatáji bőrgyulladás több okból jöhet létre: széklet felmaródás, fogzás, hurut, vagy általános legyengüléssel járó betegség. Ha a kezdeti szakaszban gondos ápolással, jól megválasztott babafürdetővel, babakrémmel kezeljük a bőrfelszínt, visszafordítható a folyamat.

Kislányoknak (tinédzserkor előtt), illetve a menopauzában lévő nők (klimax után) részére fejlesztették ki a semleges kémhatású pH7 intim habot. A mindennapos intim ápolás esetén a gyulladáscsökkentő és hidratáló összetevői miatt erősíti a bőr önvédelmi rendszerét. Használatával megelőzhető a hüvelyszárazság, az intim terület irritációja és a helyi gyulladás.

A termékeny korban lévő nők intim területének savas kémhatása miatt mindennapos intim ápolás, tisztálkodáshoz a pH4 intim lemosó hab ajánlott. Savas összetétele megőrzi az intim terület sajátos flóráját, miközben gátolja a gyulladás kialakulását. Különösen ajánlott menstruáció, terhesség és szoptatás idején.

Használata javasolt:
  • hüvelygyulladás (vaginitis),
  • hüvelygombásodás (vaginomycosis),
  • hüvelyszárazság,
  • kellemetlen szag esetén és
  • úszás után.

Mit tehetünk ha már megtörtént a baj és nem enyhül az égető, viszkető érzés?

A szappan és tusfürdő használata az érzékeny intim terület kémhatását felborítja, és emiatt könnyen megtelepedhetnek az élesztőgombák és káros baktériumok, amik hüvelyfertőzéshez vezetnek. Ha rémálmai vannak a visszatérő kínzó hüvelypanaszoktól az intim segítség lemosó gél a megoldás a már kialakult hüvelygyulladásra, ami 4 órán belül megszünteti a viszkető, égő érzést az intim területen.
Az intim terület ápolásánál sem mosdókesztyűt, sem szivacsot nem szabad használni. A mosakodás gyenge bedörzsöléssel, utána alapos öblítéssel történik, majd célszerű megszárítani a területet.

Ha néhány napon belül nem javulnak a panaszok, jó, ha felkeressük kezelőorvosunkat.