A gyermekek bőrének szerkezete különbözik a felnőttekétől. Újszülött korban a bőr természetes védekező funkciója még nem alakul ki, ezért a csecsemők bőrének ápolása nagyobb odafigyelést, gondoskodást igényel.

Bőrünk a legnagyobb egybefüggő szervünk: óvja a testünket a külső környezeti hatásoktól, részt vesz a szervezet hő- és folyadék-háztartásának szabályozásában. Védőkorlátként működik, de közben folyamatosan kommunikál is a környezettel, úgynevezett barrier funkciót lát el. Születéskor a bőr steril – normál baktériumflórája csak fokozatosan alakul ki, összetétele az évek során változik. A gyermekek bőre érzékeny, kezdetben teljesen védtelen a külső támadásokkal szemben, ezért rendszeres tisztán tartásához, gondozásához elengedhetetlen egy megbízható ápolási program, amely – amellett, hogy elismert minőséget képvisel – magas bőrgyógyászati biztonságot is nyújt.

A babaápolás elmaradhatatlan rituáléja a fürdetés

Az újszülöttek fürdetésének gyakoriságára nincs egységes álláspont, ám figyelembe véve a bőr éretlenségét, sérülékenységét, az első négy hétben az újszülött fürdetését csupán heti 1-2 alkalommal javasolják, ezt követően pedig kétnaponta 3-5 perces mosakodás ajánlott. A túl gyakori, elhúzódó fürdetés a bőr sérüléséhez, a barrier funkció károsodásához, a bőr nagyfokú kiszáradásához vezethet.

babafürdetés

Az élet első heteiben kerülendő a fürdetők használata. A bázikus szappanok a bőr pH-ját kedvezőtlen irányba befolyásolják, ez a változás gátolja a bőr természetes védekezőképességét. Túlzásba vitt használatuk leoldja a bőr természetes lipidrétegét. Fontos, hogy a mosakodószerek ne irritálják a bőrt és a nyálkahártyát, ne allergizáljanak. A bőr tisztítása mindig kíméletes legyen, kerüljük az erőteljes mechanikai behatásokat, a dörzsölést. A csecsemők érzékeny bőrére kifejlesztett  fürdetők arcra, testre, hajra egyaránt használhatók, gyengéden tisztít, nem csípi a szemet, szappan- és parabénmentes, ugyanakkor hipoallergének  is.

A testápolás csecsemőkorban is fontos

A bőr szarurétege gyermekeknél vékonyabb, sérülékenyebb, a faggyútermelés minimális, ezért a bőr vízáteresztő képessége nagyobb. Ez az oka annak, hogy a csecsemők és gyermekek bőre fokozottabban hajlamos a szárazságra. Ilyen esetben akár naponta kétszer is szükség lehet megfelelő emolliens alkalmazására. Az emolliensek olyan anyagok, amelyek puhítják, nyugtatják, simítják a bőrt, javítják állapotát. Mechanikai barriert képeznek a bőrön, pótolják esszenciális lipidtartalmát, csökkentik a kiszáradását, a sérülékenységét, a vízveszteséget.

A krónikus bőrszárazsággal járó atópiás dermatitisz a csecsemők és a gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedése, az 5 év alatti gyermekek 10-15% -át érinti. A krónikus bőrgyulladást bőrszárazság, gyulladás, intenzív viszketés kíséri. Mivel atópiás dermatitisz esetében kiemelten fontos a tisztítás és az ápolás is, ezért keresni kell  kifejezetten száraz, atópiás bőrre kifejlesztett terméket ami mindkettőre megfelelő megoldást kínál.

Hogyan szabadulhatunk meg kíméletesen a koszmótól?

A koszmó a seborrhoea egy fajtája. A hajas fejbőrön kialakuló zsíros, sárgás-barnás lerakódás elhalt hámsejtekből és faggyúból áll. A csecsemők egy részénél már az első hónap után kialakul, leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén figyelhető meg. A koszmót nem szabad kaparni, mert könnyen elfertőződhet. A jó megoldás az, ha olyat használunk, ami  puhítja és hidratálja a bőrt, ugyanakkor megelőzi a koszmó kiújulását.

Köldökápolás –

A köldökcsonk ápolása sok édesanya számára okoz fejtörést, mivel ez a terület hajlamos a fertőzésekre. A köldök ápolásakor ügyelni kell a megfelelő higiéniára. A köldökcsonkot fedetlenül, szabadon kell hagyni, a pelenka szélét vissza kell hajtani úgy, hogy a csonk lehetőleg se vizelettel, se széklettel ne szennyeződjön. A csonkra nem szükséges semmilyen készítményt, sem hintőport, sem antiszeptikumot tenni. A szöveti törmelékek eltávolításához elegendő a steril vízzel vagy fiziológiás sóoldattal átitatott gézlap. Minden pelenkacsere alkalmával ellenőrizni kell a csonkot, illetve később a köldöksebet. A bőrpír, a bőrgyulladás, a bűzös szag, a váladék, a genny fertőzésre utalhat, ami antiszeptikum alkalmazását teszi szükségessé.

 

A pelenkával fedett területek ápolása

A pelenkával fedett bőrterület fokozottabban ki van téve a felázásának, a sérüléseknek. Ennek megelőzésére fontos a rendszeres pelenkacsere, amelyet célszerű 3-6 óránként elvégezni, bár ezt a székletürítés gyakorisága is befolyásolja. Elsősorban az egyszer használatos, nagy nedvszívó képességű pelenkákat részesítsük előnyben. A bőrfelület tisztítása során víz, illetve vízzel átitatott pamut törlőkendő használata javasolt, főleg újszülöttek esetén. A tisztítást követően fontos a bőrterület szárazra törlése. A pelenkával fedett területek ápolására, a pelenkakiütések megelőzésére pedig érdemes erre a célra kifejlesztett popsiápoló krémet használni.

Ne feledkezzünk meg a napvédelemről sem!

A csecsemőket óvni kell a közvetlen napsugárzástól. Ügyeljünk arra, hogy gyermekek 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, mivel az UVA- és UVB-sugarak intenzitása ilyenkor lényegesen nagyobb. A jó az, ha  gyermekek számára kifejlesztett naptej fényvédői maximálisan óvják a kicsik érzékeny bőrét. Az igazán hatásos termék az, amelyik amellett, hogy víz- és izzadásálló, rendkívül fotostabil, hidratálja és nyugtatja is a bőrt.

Forrás: Házipatika

 

Ha a bejegyzésben szereplő információk felkeltették érdeklődését, kattintson az alábbi linkre: Babaápolás