A tejfogak előbújása (fogzás) általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli. Jó tudni, hogy már többféle módszer is van fájdalmuk csillapítására, enyhítésére.

Normális esetben a fogzás ideje alatt 20 tejfog bújik elő, ezek megjelenésének időpontjában eltolódások lehetnek. Van olyan baba, akinek 3 hónapos korában jelenik meg az első foga, de van, akinek csak 10 hónaposan.

Fogzás tünetei

A kicsi síróssá, nyűgössé, étvágytalanná válik, nyála folyik, ínye megduzzad, esetleg kékesen elszíneződik. Éjszaka több alkalommal felébred, akár 8-10 alkalommal is. A kicsi széklete meglazulhat a fogzás időszaka alatt. Hőemelkedés is felléphet a fogzás időszakában, de a láz már fertőzésről tanúskodik.

Fájdalom csillapítása

Patikában kapható fogzási fájdalmat csillapító gél. Ezzel óvatosan kell bekenni az ínyét. Ezekből általában kis mennyiség alkalmazható Lidocaintartalmuk miatt. Abban az esetben, ha Te is azok közé tartozol, akik nem akarják lidocainnal kezelni gyermekük fájdalmát, azok számára létezik egy gyógynövényes, hatékonyabb megoldás is. A Frezyderm Fogíny ápoló gél csak természetes gyógynövényeket tartalmaz, nincs benne a lidocain, alkohol, cukor, színezék. Már 2 hónapos kortól alkalmazható naponta akár többször is, hiszen semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Enyhíti a fogzással járó tüneteket, biztosítja a nyugodt éjszakát a kicsi és anya számára.

Sokszor az etetések kapcsán az a tapasztalat, hogy a kicsi az addig kedvelt kanalát nem akarja a szájába venni. Ilyenkor érdemes más kanalat kipróbálni. Például ha addig műanyag kanállal evett, akkor egy hideg fém kanál
hűsítheti a kis ínyét.

Bababoltokban kaphatók rágókák, olyan is melyet le lehet hűteni, illetve hűtött, tisztított alma- vagy répadarabot is adhatunk a kicsi kezébe és annak a rágicsálása enyhítheti a tüneteket. Természetesen ilyenkor mindig fontos, hogy ott legyünk a baba mellett, nehogy félrenyeljen. Legyünk türelmesek a picivel, vigyük el sokat sétálni, játszunk vele, tereljük el a figyelmét.

Ha a fogacskák előbújtak, érdemes őket kis gézdarabbal vagy ujjra húzható kis fogkefével tisztogatni, ha pedig gyermekünk megtanulta szájából a vizet kiöblíteni, akkor már borsónyi gyermekfogkrémmel tisztíthatjuk fogait.

Sok sikert és kitartást!

MindenNőnek.hu