Vízre, napfényre, új úti célokra vágysz? Most végre megvalósíthatod a terveidet. De csak óvatosan a nyár örömforrásaival! Könnyen fertőzések ronthatják az élményeket. Ha valóban felhőtlen vakációt szeretnél, igyekezz elkerülni a láthatatlan kórokozókat!

Sokak számára valóban gondtalan szórakozást jelent az úszás, a napozás, de sajnos akadnak olyanok is, akiket mégis kellemetlen fertőzések támadják meg.  Mert ég és viszket a bőr, könnyezik a gyulladt szem, és jönnek a foltok, szemölcsök, kiütések. Győznek a gombák, a baktériumok, a vírusok.

Emlékszel még a pancsoló kislány találó megállapítására?

Jaj, úgy élvezem én a strandot, ottan annyi a szép és jó…

Reménykedjünk, hogy aki ezekben a hetekben tölti szabadságát a vizek és a medencék partjain, teljességgel osztozni tud a sláger előadójának élményeiben.

Van, aki megkapja, van, aki nem? Mitől függ?

Lehet, hogy te is úgy gondolod: jobb az elővigyázatosság. Inkább elkerülöd az uszodákat, strandokat, és inkább a természetes állóvizekben – tavakban, tengerben szeretsz megmártózni. Igazad van, jobb félni, mint kezelgetni a fertőzések panaszait.

Ám a túlzottan óvatoskodók számára bátorító lehet: amennyiben jól működik szervezeted védekezőrendszere, betartod az alapvető higiénés szabályokat, és megfelelőképpen védekezel, nem kell mindenképpen a kórokozók áldozatául esni. Felhívjuk a figyelmet a hajlamosító tényezőkre!

Fertőzések könnyebben jelentkeznek a:

 • cukor-betegségben szenvedők
 • túlzottan száraz (atópiás) bőrűek
 • még nem teljesen kialakult bőrimmunitással rendelkező gyerekek, továbbá azok, akiknek sérült a bőrfelszínük.

Számukra valóban fontos a fokozott óvatosság!

Védekezz a gombák ellen!

A nyári melegben – a különféle bőrpanaszokat kiváltó kórokozók között – a gombás fertőzések a legelterjedtebbek. A gombák elsősorban a sötét, meleg, nagy páratartalmú helyeket részesítik előnyben, éppen ezért gyakran megtelepedhetnek az izzadt bőrfelületen. A legveszélyeztetettebb a lábfej! A fertőzés eleinte a lábujjak közötti részt támadja meg, később a talp és a köröm is érintetté válik. Ha szárazon hámlik, viszket, berepedezik a bőr, a köröm megvastagodik és elszíneződik, alapos a gyanú a gombás megbetegedésre.

Bár a gyógyszertárakban recept nélkül is kaphatók különféle hintőporok, kenőcsök és ecsetelők, a gomba sokszor makacs, így nem biztos, hogy hatásos lesz az öngyógyítás. Éppen ezért már az enyhébb tünetek jelentkezésekor fontos orvoshoz fordulni, aki a biztos diagnózis után a leghatékonyabb szert fogja javasolni.

Vannak olyan gombatípusok is, amelyek a test hajlataiban, a bőrredők közt telepednek meg, és léteznek olyanok is, melyek hámló foltszerű felületet képeznek a bőrön, és napfény hatására kifehérednek. Maga az UV-sugárzás is gyengíti a bőr ellenálló képességét, s így elősegíti a napgomba kialakulását. A panaszok – még ha enyhék is – mindenképpen szakszerű ellátást igényelnek. Csak így tudjuk megakadályozni a betegség előrehaladását és a fertőzés terjedését.

Honnan ered a szemölcs?

Vírusok okozzák az uszodákban, közös fürdőhelyiségekben is „beszerezhető” szemölcsféléket, melyek a test szinte valamennyi részén megjelenhetnek. A közönséges szemölcsök fájdalommentes, jóindulatú, néhány milliméteres kinövések, melyek rendszerint az ujjakon, a körmök közelében és a kézháton növekedhetnek. Ha a szemölcs a talpon fejlődik ki, erős fájdalmat is okozhat járás közben.

Főként a gyerekek kapják meg az úgynevezett uszodai szemölcsöt, amely nevével ellentétben nemcsak uszodákban, hanem a gyerekközösségekben is terjed. Elsősorban a törzsön, a karokon és a lábakon jelenik meg. A sima, bőrszínű, félgömbforma kinövés csoportosan, esetenként akár nagyobb területen is feltűnhet. Előfordulhat, hogy hosszabb idő elteltével maguktól is elmúlnak a szemölcsök, de hogy a továbbterjedésüket megakadályozzuk, mielőbb forduljunk szakorvoshoz

7 JÓ TANÁCS A BŐRFERTŐZÉSEK ELLEN
 1. Ne járj mezítláb az öltözők, zuhanyozók padlóján, sőt a szállodai szobák szőnyegpadlóján se!
 2. Zuhanyozásnál mindig használj papucsot, de csak a sajátodat!
 3. A vécéhasználat előtt és után is alaposan moss kezet! Idegen helyen fertőtlenítő kendővel töröld át vagy a drogériákban kapható papírülőkével takard le a vécédeszkát.
 4. A műanyag strandszékekre ne ülj rá fürdőruhában, különösen, ha nem száraz. Takard le a széket és a nyugágyakat törülközővel! A lábad alatt is legyen törülköző, ne érintkezz közvetlenül a nyugágy végével!
 5. Ne használd más törülközőjét, és váltsd rendszeresen a sajátodat!
 6. Fürdés, zuhanyozás után alaposan törülközz meg, gondosan szárítsd meg a hajlatokat, a lábfejedet a lábujjak között is. Használj hintőport!
 7. Ne hordj a melegben műszálas zoknit, helyette vékony, világos pamutot viselj! Mezítláb mellőzd a zárt cipőket!
Jaj, a szemem!

A napozás és a fürdőzés különféle szempanaszok előidézője is lehet. A vízben terjedő vírusos vagy bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladásra hívjuk fel a figyelmet. Mindkettőnél azonos tünet a szem pirossága és a szúrásérzés, de míg az adenovírusok egyes csoportjai hígabb váladékozást okozhatnak, addig a baktériumok miatt kialakult fertőzésre a beragadt szem, a sűrű, gennyes váladékozás a jellemző. Fontos megemlíteni az acant amőba nevű kórokozót is, mely a lágy kontaktlencsét viselők nagy ellensége. Az amőbát nem könnyű elkerülni, mert a csapvíztől kezdve valamennyi folyó- és állóvízben jelen van. Ha megtelepedik a lágy lencsében, szem-pirossággal és fényérzékenységgel járó szaruhártya-gyulladás alakulhat ki.

Így előzd meg!
 • Ne használj csapvizet – különösen külföldön, ahol nem ismered a víz minőségét – a kontaktlencsék öblítéséhez!
 • Mivel az acant amőba szárazra kerülve elpusztul, így mindig alaposan megtörölt kézzel helyezd fel a lencsét!
 • Az uszodában és a természetes vizekben is használj jól záródó úszószemüveget a fertőzések elkerülésére. Az úszáshoz viselj egyszer használatos, eldobható kontaktlencsét.
Nem minden fertőzés!

Ha úszás után piros lesz a szemed, persze nem kell mindjárt megijedni! A fertőzés csak egy-két nap múlva, nem azonnal okozza a jellegzetes tüneteket. Legtöbbször nem gyulladásról van szó, lehet, hogy csak a medence fertőtlenítőszere okozza az irritációt. A vízparton nyaralók gyakran fordulnak szemorvoshoz a hóvakság érzetéhez hasonló, erőteljes szúró érzéssel is. Az erős napsütésben, ha valaki napszemüveg, ellenzős sapka vagy UV-szűrős kontaktlencse nélkül sütkérezik, hasonlóan károsodhat a szaruhártyája, mintha fényvédő faktor nélküli napozószerrel napozna. A recept tehát most is ugyanaz: ésszerű védekezés, hogy megelőzhesd a komolyabb bajokat!

Hol és hogyan fürödjünk?

Mivel itt és most van nyár, bátran le kell szögeznünk: úszni, fürödni, lubickolni jó!Ha a hazai tavakat részesíted előnyben, az ott működő strandokon biztonságban érezheted magad a víz minőségét illetően. Ha a szállodák, strandok medencéjét választod, minden bizonnyal az egyre inkább elterjedt víz visszaforgatásos rendszerrel találkozhatsz, melyben folyamatos a víztisztítás.

7  VÍZPARTI ARANYSZABÁLY
 1. Mielőtt a medencébe merülsz, alaposan zuhanyozz le!
 2. Úszás után is tusolj! Ha van rá lehetőség, a tópartokon is!
 3. A klóros víz kiszárítja a bőrt, ezzel gyengíti a védekező-képességét. Tusolás után kend be magad testápolóval!
 4. Használd a lábmosót! (De ne engedd, hogy a kisgyerekek pancsoljanak benne!)
 5. Ne menj a medencébe fertőző bőr- vagy szembetegséggel!
 6. Ha hosszú a hajad, kösd fel, vagy viselj úszósapkát!
 7. Védd a természetes vizeket is! Ne dobj a vízbe élelmiszer-    maradékot, műanyag flakonokat!Forrás:  Dr.BauerBela