Nem kérdés, hogy a következő néhány év hatalmas változást fog hozni a munkaerőpiacon. Pozíciók, szakmák eltűnnek és helyettük egészen újak jelennek meg. Nem is lehet tudni, hogy pár év múlva éppen milyen kvalitásokra, végzettségre lesz igazán szükség. Pontosítok: azt már lehet tudni, hogy egészen más kvalitásokra lesz szükség. Olyanokra, amelyek a mai közoktatásban még nem körülhatároltak.

Ami tehát biztos, az a változás, és aki nyer, az az lesz, aki ezt nagyszerűen tudja követni. Ez a változás azonban már most betette a lábát a munka világába. A 10-20 éve még hagyományosnak mondható cégstruktúrák teljesen felbomlani látszanak, amelynek többek között piaci és társadalmi okai egyaránt vannak.

Hiába hozunk létre egy céget, egyre kisebb az esély arra, hogy a hagyományos vezetői eszközökkel és viselkedésmóddal hatékonyan tudunk majd irányítani. A Csapatok csapata című könyv pontosan erre hívja fel a figyelmet és nagyszerű, ugyanakkor szokatlan módszertannal visz minket végig az úton.

Harcok közben ébredtek rá arra, hogy ami eddig működött, az már kevés…

Már a könyv bevezetőjében kiderül, hogy Stanley McChrystal és szerzőtársai nem multi közegből jöttek. Ők katonák az amerikai kötelékeken belül, így egy kimondottan hierarchikus felépítésű, fegyelmezett hadi gépezetnél szolgáltak. A könyvben pedig azt mutatják be, hogy az Egyesített Különleges Műveleti Alkalmi Harci Kötelék strukturális felépítése hogyan alakult át a háború kellős közepén, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott viszonyokhoz. Ők ugyanis a harcok közben ébredtek rá arra, hogy ami eddig működött, az már kevés…

Hadipari fejlesztések: pár évvel a civil élet előtt

Gyakran hallani, hogy a legnagyobb újítások, felfedezések, innovációk a hadiparban már régen használatosak. Amit mi a civil életben újnak hiszünk, az messze nem az. Valahogy ennél a könyvnél is ez jutott eszembe. Ugyanis McChrystal 2010-ben leszerelt, tehát minden, amiről ír, az ez előtt történt. Az üzleti életben mégis most lesz csak igazán fontos a tartalom.

Amire ő (és csapata) rájött, az az üzleti életben is kiválóan alkalmazható. A fő problematika abból fakadt, hogy hiába voltak erőfölényben, nem tudtak harcokat nyerni, az ellenség folyamatosan előttük állt. Ma már hiába áll a vezetők rendelkezésére a lehető legtöbb információ, a hagyományos, hierarchikus struktúrában szinte lehetetlen továbbvinni és hasznot húzni belőle.

Az információ áramlásnak és az együttműködésnek egy sokrétű átszervezésére van szükség ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni egy csapat, egy szervezet.“

A könyvben választ kapunk arra, hogy milyen csapatfelépítéssel lehet sikert elérni ebben a megváltozott környezetben. A könyv legnagyobb érdekessége, hogy a stratégia mellett nagyon részletes leírást, betekintést kaphatunk abba, hogy a SEAL (Sea, Air and Land, vagyis földön, vízen és égben bevethető) alakulat tagjai milyen kihívásokkal néztek szembe a 2000-res évek elején zajló Iraki csapások során.

“Stanley McChrystal négycsillagos tábornok ebben a TED- videóban is elmondja, mit tanult a vezetésről a seregben töltött évtizedek alatt. Hogyan lehet sokféle korú és képességű emberben egy azonos célt felépíteni? Odafigyeléssel és tanulással – és beszélni kell a bukás lehetőségéről.“

Kinek érdemes elolvasni?

Ajánlom mindenkinek, aki vezetőként vagy éppen trénerként, coachként csapatépítéssel, vállalati struktúra kialakításával foglalkozik. Ajánlom annak is, aki ebben egyáltalán nincs benne, de kapott egy projektet, amivel valami miatt nem boldogul. És nem utolsó sorban ajánlom azoknak is, akik szívesen tekintenek be a “háborús övezetbe”. Ez a könyv ugyanis nem csak egy recept a változtatáshoz, hanem egy kaland: mert egy teljes sztori bontakozik ki a stratégia mögött.

Forrás: 365let szikra