Eleinte a babák mozdulatai ösztönösek, testtartásuk a magzati helyzethez hasonló. Ennek megfelelően az első hetekben inkább csak masszírozzuk, ne erőltessük a mozgatásokat, azokat folyamatosan építsük be a folyamatba. Az izmok a korral fokozatosan lazulnak, így nyújtózni kezd, kezeivel és lábaival rúgkapálni kezd. Ebben az időszakban már nagyobb szerepet kap a babamasszázs.

A babamasszázs 10-15 percig testrészenként végezzük. Eleinte néhány simogató mozdulattal kell megnyugtatnunk a babát.

  • FEJ: Tenyerünkben kell megfogni a baba fejét és hüvelykujjunkkal a homlok felső részét kell először simogatni. Enyhe nyomást kell kifejteni az ujjunkkal. A mozdulatokat mindig a halántékon kell befejezni. Főbb irányok: orrnyeregtől a járomcsont felé, a homlok vonala, orrnyeregtől a szemöldök vonalán, állon a száj vonalánál, állcsúcson és alatta.
  • TEST: A hátára fektetett baba testén körkörös mozdulatokat írunk le a szegycsonttól indulva a vállakon áthaladva. Háromszor, négyszer meg kell ismételni.
  • KAR: Egyik kezünkkel megfogjuk a baba karját és enyhe  ujjnyomással végighaladunk a belső és külső oldalán. Ezt követően pedig a tenyerünk nyomásával haladunk végig  a karokon.
  • KÉZ: A csuklótól indulva az ujjak végéig egyesével enyhe ujjnyomással végighaladunk a belső és külső oldalakon egyaránt. Végül a tenyeret simítjuk végig többször.
  • HAS: Először két kézzel köröket, majd váltott kézzel holdat és napot formálva simítjuk végig a pocakját.
  • LÁB: Belső és külső oldalán végzünk nyomkodó mozdulatokat a lábon, majd a talpat simítjuk át.
  • HÁT: A gerinc melletti két vonalat kell végignyomkodni, majd körkörös mozdulatokkal enyhe nyomással masszírozzuk végig a hátát.
Ajánlatos a babamasszázs folyamán valamilyen természetes anyagokból készülő nyugtató olajat vagy bőrápoló krémet használni, mely könnyebbé is teszi a masszírozás folyamatát. A FrezyDerm Babaolaj az egyik legalkalmasabb, mert védőréteget képez a védtelen bababőrön. Mindamellett, hogy élvezetesebbé teszi a babamasszázs folyamatát, tisztítja, nyugtatja és ápolja az érzékeny bababőrt, csökkenti a szárazságot, gyulladást és elősegíti a sebgyógyulást.
Abban az esetben, ha jobban szereti a hidratáló tejeket, akkor a FrezyDerm Hidratáló Babaápoló tejet ajánlom a babamasszázs mellé. Vékony hidrolipid réteget képez, csökkenti az érzékeny babaőr szárazságát, növeli a bőr nedvességtartalmát és selymes tapintást biztosít a bőrnek.
Babamasszázs közben a legfontosabb, hogy a baba jól érezze magát, kellemes élményekkel gazdagodjon és védjük bőrét a környezeti hatásokkal szemben.
Üdv.:
MindenNőnek.hu