Babák és gyümölcsök! Figyelj oda, hogy mit adsz a kicsinek!

Babák és gyümölcsök
Babák és gyümölcsök

Részletezzük mikor milyen gyümölcsöt adhatsz a babádnak!

Babák és gyümölcsök – 6-8. hónap

Az anyatej fogyasztása mellett fokozatosan bővítenünk kell gyermekünk számára a táplálék kínálatot. Erre a legalkalmasabbak a gyümölcsök és zöldségek. Négy korosztályra bontva, külön részekben mutatom be, gyermekünknek mikor mit a legajánlatosabb fogyasztania. 6-8. hónaptól:

  • ALMA: Magas rosttartalma hozzájárul a babánk megfelelő székletürítéséhez.
  • BANÁN: Magas cukortartalmú, ásványi anyagokban gazdag, laktató gyümölcs.
  • GÖRÖGDINNYE: Tápanyagokban nem gazdag, de üdítő hatása miatt nagyon szeretik a babák.
  • KÖRTE: Magas élelmi rost- és cukortartalma miatt fontos a fogyasztása. A mag körüli részt ki kell vágni.
  • ŐSZIBARACK: Aromaanyagokban és rostban gazdag, vitamin tartalma hozzájárul a szem és a látás fejlődéséhez.
  • SÁRGADINNYE: Karotint és vitaminokat tartalmaz, elősegíti a sejtfejlődést.

Ezekből a gyümölcsökből különböző püréket készíthetünk, melyeket mi magunk vagy akár a család többi tagja is fogyaszthat. Ne lepődjünk meg a rosttartalmuk miatt több meglepetés is érkezhet majd a pelenkába 🙂

Csak kreatívan! :)

Babák és gyümölcsök – 8-10. hónap

Minél nagyobb a gyerkőc, annál több féle gyümölcsből válogathatunk. Próbálgassuk, melyek azok az ízek, vagy kombinációk, melyeket igazán kedvelni fog.

  • ANANÁSZ: Magas C,  B1 vitamin és cukor tartalmú.  Fehérjebontó enzimeket tartalmaz, amely könnyíti az emésztést.
  • CSERESZNYE: Kora tavaszi, nyári vitaminforrás.
  • KAJSZIBARACK: Magas cukor-,élelmi rost-, C-vitamin és karotin tartalma miatt nagyon értékes gyümölcs.Szem és a látás fejlődését segíti.
  • MEGGY: Kicsit savanyú gyümölcs, de lefagyasztva akár egész évben fogyaszthatóvá teszi. Rendezi a székletet.
  • SZILVA:cukor és rost tartalma jelentős. Hashajtó hatású.

Érdemes sok gyümölcsöt etetni a gyerkőccel, hiszen rengeteg vitamint juttatunk be vele a kis szervezetébe, ráadásul segítjük vele emésztését is. Nagyon fontos, minden gyümölcsöt alaposan mossatok meg!!

Előfordulhat, hogy ebben az időszakban fogzással járó tünetként megjelenik a hasmenés, nyűgösség. Nem kell megijedni és összefüggést keresni az elsőre fogyasztott gyümölccsel.

Babák és gyümölcsök – 15. hónaptól

Elérkeztünk a 15 hónapos kortól fogyasztható újabb gyümölcsök bemutatásához. A kínálat a talán gyerekek körében is  legnépszerűbbnek mondható gyümölcsökkel bővül :)

  • EPER: Korán érő vitaminforrás. 100 gr. gyümölcsben 40 mg C vitamin van. Frissen fogyasztva ajánlom. Folyó vízben alaposan meg kell mosni, nem szabad áztatni, mert elveszíti aromáját és vitaminjait.
  • MÁLNA: Pektin és C vitamin tartalma jelentős, szénhidrátban szegény. Frissen fogyasszuk, mert hamar megpenészedhet.
  • NASPOLYA: Magas pektin tartalmú. Fáról leszedve friss állapotában nem fogyasztható.
  • SZEDER: Magas élelmirost tartalma van, tanninokban gazdag.

Eper, málna és szeder kiváló választás, esetleg mind a három egyszerre is felhasználható turmixként, akár fagyasztott állapotában is (tejjel hígítva), így kiváló hűsítőként szolgálva az egész családnak.

Üdv.

 

MindenNőnek.hu