A sportgyakorlatok egyik leginkább figyelmen kívül hagyott része a nyújtás. Pedig egy megerőltető edzés után a fájó izmok lenyújtása elengedhetetlen, ha csökkenteni szeretnéd az izmaidban lévő feszültséget.

A nyújtás egy kiegyensúlyozott edzés fontos része, amit érdemes olyan rutinszerűen végezni, mint a levegővételt.

Viszonylag gyakran esik szó az edzés előtti nyújtás fontosságáról az esetleges sérülések megelőzése miatt. De ha a sportolás után is nyújtasz, akkor élvezni fogod annak fiziológiai és pszichés előnyeit is.

Nézzük meg tehát, milyen előnyökkel jár az edzés utáni nyújtógyakorlatok elvégzése!

Az edzés utáni nyújtás előnyei

Javítja az izmok rugalmasságát

A nyújtás egyik legfontosabb előnye a különböző izomcsoportok rugalmasságának megtartása. A speciális gyakorlatokkal kényelmesebb állapotba kerülnek a megdolgozott izmok, és végülis ezzel is hozzájárulsz ahhoz, hogy későbbi sérüléseket megelőzz.

Az edzés utáni következetes nyújtással a test egyre rugalmasabbá válik. Könnyebb lesz hajlítani, állni, guggolni és számos egyéb olyan gyakorlatot elvégezni, amiket enélkül nem lennél képes komfortosan és fájdalommentesen elvégezni. Egy hosszú futás utáni nyújtás során pedig azt is tapasztalhatod, hogy nő az izomerőd és az állóképességed.

Normalizálja a vérkeringést

Egy intenzív edzés során a testünk gyorsabban pumpálja a vért a szívbe, ami így érezhetően gyorsabban ver, azaz megemelkedik a pulzusunk. Az edzés utáni nyújtás segít hűteni a testet és normalizálja a szívverést, emellett megakadályozza a tejsav további felszabadulását az izmokban. Az izmok helyreállnak, és kisebb eséllyel lesz elviselhetetlen izomlázad.

Növeli az energiaszinted

Ha megfelelően nyújtasz sportolás után, valószínűleg tapasztalni fogod, hogy az energiaszinted normalizálódik. Amikor a test lehűl, az agy endorfinokat, úgynevezett boldogság hormonokat bocsát ki, amitől remek hangulatba kerülsz és úgy érzed, hogy készen állsz bármilyen új kihívásra.

Csökkenti az izomlázat

Az edzés utáni szakszerű nyújtás ugyan nem ment meg az izomláztól, de határozottan és érezhetően minimalizálja azt. Másrészt ha nem nyújtasz és az izmaid feszesek maradnak edzés után, későbbi sportsérüléseket kockáztatsz meg. Valószínűleg nem szeretnél te sem egy nyújtás kihagyása miatt hetekre lemondani a mozgás öröméről, ugye?

Javítja a mozgástartományt

Azok az izmok, amelyeket nem nyújtanak ki, általában beszűkülve maradnak, ezért nem lehet kihasználni a teljes kapacitásukat. Amennyiben rutinná teszed az edzés utáni nyújtást, nagyobb mozgásterjedelemben tudod használni az izmaid, így jobb eredményeket tudsz elérni.

Fokozatosan lelassítja a testet

Egy kiadós edzés után tested kimerül és kifárad. A nyújtási technikák és a légzés segítenek az ellazulásban. Kipihentebbnek érzed magad utána, így megmarad a sportolás iránti lelkesedésed. A nyújtás azonban nem csak az izmaidra van jó hatással. Hozzájárul az elméd kitisztításához, a stresszoldáshoz és végeredményben hozzásegít egy harmonikus mentális állapot eléréséhez is.

A nyújtás hatékonyságát fokozhatod a MovoMed sportgéllel, ami nyugtatja az elfáradt izmaid, és fokozottabban segít megelőzni a későbbi sérüléseket.

Élvezd a mozgást! Figyelj a testedre! Legyél tudatos a nyújtás során is!